Afbeelding
Frits van Breda

'Karakteristiek dorpslint wordt aangetast'

18 mei 2018 om 11:47 lokaal

LEUSDEN De nieuwbouwplannen en de activiteiten langs de Hamersveldseweg, tegenover het winkelcentrum De Hamershof, zijn de oorzaak van veel discussies in de omgeving. Vorig jaar zorgde de voorgenomen komst van een pizzaketen al tot veel onrust bij omwonenden.

Frits van Breda

Recentelijk ontstond er veel commotie over de bewoning van de appartementen boven de Rabobank. Ook zijn Alexander Beets en zijn echtgenote naar de rechter gestapt. Zij zijn het niet eens met de omgevingsvergunning die is verleend voor de bouw van twee vrijstaande villa's naast hun woning. De rechtbank Midden-Nederland heeft inmiddels geconcludeerd dat de procedure, die door de gemeente is gevolgd, correct is geweest. Het echtpaar heeft aangegeven in hoger beroep te zullen gaan tegen het besluit.

APPARTEMENTEN De plannen om op de hoek van de Noorderinslag en Hamersveldseweg een appartementencomplex met 17 woningen neer te zetten heeft ook geleid tot bezwaren van omwonenden. Het bestemmingsplan, waarop niet meer gereageerd kan worden, heeft geleid tot een drietal zogenoemde zienswijzen. Initiatiefnemer van één daarvan is de heer Beets. Op een honderdtal brieven die hij in de directe omgeving heeft verspreid hebben meer dan de helft van de betrokkenen gereageerd en hun handtekening gezet. Zij ondersteunen daarmee de zienswijze die oproept het dorpse en historische karakter van de Hamersveldseweg te behouden.

ONVOLLEDIGE INFORMATIE Naar de mening van de ruim vijftig inwoners die bezwaar hebben aangetekend is er geen sprake geweest van een gedegen en onafhankelijk onderzoek over de gevolgen van de nieuwbouw. Door de projectontwikkelaar zou feitelijk onjuiste, suggestieve en onvolledige informatie gegeven zijn over het aantal woonlagen van het te bouwen wooncomplex. De plannen om op het terrein van de voormalige winkel Tuin en Dier en het naastgelegen woonhuis te bouwen zijn al enkele jaren oud. Tot nog toe was er geen projectontwikkelaar te vinden die op het door de gemeente aangegeven aantal vierkante meters wilde bouwen.

HISTORIE Nu is eigenaar Jan van den Berg blij dat er een bedrijf is dat onder de door de gemeente vastgestelde voorwaarden wil gaan bouwen. Over de historie weet hij uiteraard allerlei details. Zijn opa is in 1925 op de bewuste plek begonnen met een mengvoederbedrijf. Van de Noorderinslag of een kruising van wegen was geen sprake. In 1960 werd er op het terrein van de fabriek en bijbehorende winkel/woonhuis een silo gebouwd. De 21 meter hoge silo werd in 1981 afgebroken nadat het bedrijf naar Renswoude was verhuisd.

Ook de Historische Kring heeft laten weten het niet eens te zijn met de bouwplannen. Door de voorgenomen nieuwbouw wordt de cultuurhistorische waarde van het dorpsgezicht en het dorpslint van de Hamersveldseweg te zeer aangetast, aldus de brief naar de gemeente. Als het aan de Historische Kring ligt wordt het ontwerp bestemmingsplan afgewezen.

Wethouder Patrick Kiel heeft in het nieuw aangetreden college de portefeuille waar ook de Hamershof en directe omgeving deel van uitmaakt. Het dossier Hamersveldseweg is hem bekend. Na de behandeling van de ingebrachte zienswijzen is hij de persoon die met voorstellen moet komen en knopen zal moeten doorhakken.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie