Albert jan van Koerten (links) biedt namens de actiegroep 'Windalarm Leusden' een petitie aan. Raadslid Klaas Roskam neemt het stuk namens de gemeenteraad aan.
Albert jan van Koerten (links) biedt namens de actiegroep 'Windalarm Leusden' een petitie aan. Raadslid Klaas Roskam neemt het stuk namens de gemeenteraad aan. Rinus van Denderen

Actiegroep Windalarm Leusden biedt petitie aan

18 juni 2021 om 12:30 Maatschappelijk

LEUSDEN De actiegroep ‘Windalarm Leusden’ heeft gisteravond (donderdag 17 juni) een petitie aangeboden aan de gemeenteraad. Raadslid Klaas Roskam (VVD) nam de petitie, die volgens een woordvoerder inmiddels 1.800 keer is ondertekend, in ontvangst. 

door Daan Bleuel

De actiegroep, die de laatste weken opvallend aan de weg timmert met een advertentiecampagne in lokale kranten zoals de Leusder Krant, verzet zich tegen de komst van windmolens en weilanden met zonnepanelen die de ambities op het gebied van duurzame energie moeten gaan invullen. 

WINDMOLENS OP ZEE Windalarm Leusden is van mening dat in de behoefte aan duurzame energie (landelijk en daarmee ook die van Leusden) voor een belangrijk deel kan worden voorzien door windmolenparken op zee. Dat zou het zoeken van geschikte locaties voor windmolens en zonnevelden grotendeels overbodig maken. 

,,Beste raadsleden, waarom keren jullie niet op je schreden terug?’’, stelde woordvoerder Albert Jan van Koerten de raad een retorische vraag. Hij suggereerde ook dat de duurzaamheidsambities deels op dubieuze gronden stoelen: ,,Realiseert u zich wel hoe groot de vinger in de pap is van de lobbyisten namens de zon- en windindustrie? Hoe zogenaamde ‘buurtcoöperaties’ worden opgericht en ondersteund door een club als ‘Energie Samen’, die directe financiële belangen heeft in de windindustrie?’’

KRITIEK Op de campagne van Windalarm kwam ook kritiek. Zo maakte de gemeente bezwaar tegen de suggestie van de actiegroep dat Leusden ‘tientallen locaties voor de plaatsing van windmolens’ op het oog zou hebben. ,,Die informatie klopt niet’’, reageerde de gemeente in een persverklaring. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie