Afbeelding
Eigen foto
ingezonden

Het ongelijke speelveld tussen burger en gemeenteraad

22 juni 2021 om 10:14 Overig

We kiezen elke vier jaar de raadsleden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel de raadsleden het vertrouwen van de kiezer hebben gekregen, moet de kiezer wel in staat zijn om de gekozenen te controleren.

,De raadsleden nemen besluiten over maatschappelijke thema’s. Zij zitten in de positie waar zij makkelijk toegang hebben tot relevante informatie en ondersteund worden door een gemeentelijk ambtenarenapparaat of consultants. Zij zich kunnen zich tot in de details inlezen. De burger is daartoe niet in staat als gevolg van werk en gezin. Hierdoor ontstaat een ongelijk speelveld tussen de burger en de raadsleden.

INFORMATIE-AVOND Op 17 juni 2021 organiseerde de gemeente Leusden een informatieavond over de RES 1.0. Leusdenaren konden inspreken. Na de inspreeksessie konden de raadsleden en de wethouder reageren en gingen zij met elkaar in discussie. De burger mocht enkel toekijken en stond zodoende buiten de discussie.  Een discussie met de burger kwam dus nooit op gang, waardoor deze altijd aan het kortste eind trok. Opnieuw een ongelijk speelveld.

Leusden.windalarm.org heeft een actie op touw gezet tegen de komst van windturbines in het Leusdens buitengebied met een omslag in de Leusder Krant. Deze actie is met eigen middelen gefinancierd. Het kost de burgers dus veel geld om hun boodschap uit te dragen. Een gemeenteraadslid zei tijdens de informatieavond dat de gemeente Leusden in de Leusder Krant een antwoord kan geven op de boodschap van de actiegroep. De wethouder zou ook met een persbericht komen. Dit maakt duidelijk dat de lokale overheid een betere (en goedkopere) toegang heeft tot media met grote reikwijdte, terwijl burgers veel geld moeten neertellen om enigszins hun verhaal te vertellen. Weer een ongelijk speelveld.

‘FOUTIEVE IDEEËNVORMING’ Veel Leusdenaren hebben wel degelijk een hoop kennis op het gebied van of windturbines of terechte zorgen. De Leusder Krant zou ruimte kunnen maken voor de standpunten van burgers. De reikwijdte van FaceBook of ‘Deel je Nieuws’ is te beperkt. Een uitgebreid artikel op basis van feiten met hoor en wederhoor in de gedrukte versie is beter dan dat gemeenteraadsleden op informatieavonden enkel roepen dat Leusdenaren aan ‘foutieve ideeënvorming’ doen.

Henk-Jan de Jager

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie