'Dit is één van de delen van Leusden, waar volgens de huidige geluidsnorm 230m hoge windmolens geplaatst kunnen worden', schrijft Windalarm.
'Dit is één van de delen van Leusden, waar volgens de huidige geluidsnorm 230m hoge windmolens geplaatst kunnen worden', schrijft Windalarm. Windalarm
ingezonden

‘Windalarm wil het graag hebben over feiten’

29 juni 2021 om 09:00 Opinie

Geachte redactie,

Windalarm Leusden heeft de gemeente gevraagd om in gesprek te gaan over feiten. Feiten over wat de feitelijke opdracht van het Rijk aan de RES-regio’s is. Feiten over hoeveel duurzame energie er al elders in Nederland (meer dan de gevraagde 35 TWh) en onder meer op zee (zonder dure subsidie) opgewekt wordt of reeds zover in de planning is dat de vergunning verstrekt is en (op land) de subsidie reeds toegekend.

Feiten, waaruit blijkt dat Natuur & Milieu Utrecht de raadsleden van foute informatie voorziet. Feiten over hoeveel ruimte er op zee is om op een verantwoorde manier megawindturbines te plaatsen, ver van de kust, dus onzichtbaar vanaf het land, rekening houdend met alle belangen. Dat is berekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en staat ook op de overheidssite www.windopzee.nl . Waarom zou je dan nog zoveel kapot willen maken in Leusden?

‘NERGENS OP GEBASEERD’ De gemeente, en in haar kielzog ook de heer Goedkoop, verwijten ons, dat het kaartje met potentiële overlastcirkels nergens op is gebaseerd. Maar helaas, het is gebaseerd op de huidige Nederlandse Wettelijke geluidsnorm voor windturbines, die het mogelijk maakt, dat megawindturbines op 400m afstand van woningen geplaatst mogen worden…..

Feit is dat in elk geval (volgens die wet!) 1 op de 11 omwonenden hier absoluut niet tegen kan. Stel er wonen gemiddeld 3 mensen in een woning, dan betekent dit, dat van de woningen binnen een straal van 1,5 km 1 op de 4 gezinnen gedwongen wordt te verhuizen. Helaas, de ervaring is dat de helft van de omwonenden binnen een jaar hun huis hebben verlaten (bijv. Windpark Spui).

ZIEK WORDEN Hoe dan ook is het altijd een minderheid, die er ziek van zal worden, terwijl een meerderheid eventueel omkoopbaar is door de investeerders, die sowieso hun rendement zullen scoren, betaald uit de subsidies (ons belastinggeld).

We krijgen nu steun! Vorige week is in de Tweede Kamer een motie aangenomen van mw. Leijten, SP en de heer Erkens, VVD om ‘op korte termijn een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de effecten van verschillende afstandsnormen op de gezondheid en leefkwaliteit van omwonenden’. Onder meer. omdat andere landen striktere afstandsnormen hanteren.

De Tweede Kamer neemt ook een motie aan om zon op dak de norm te laten worden i.p.v. zonnevelden op land. Dit wordt ook ondersteund door Urgenda.

WOB-ONDERZOEK Recent zijn de resultaten van een WOB-onderzoek naar buiten gekomen: een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Ondanks de vele zwartgemaakte stukken tekst blijkt daaruit, dat drie ministeries, waaronder Economische Zaken & Klimaat, een ‘woordvoeringslijn’ afgesproken hebben en ook doorgegeven aan gemeentes. Daarin proberen ze vol te houden, dat eerdere uitspraken van het Europees Hof, over de geluidsnorm voor windturbines, niet geldig zijn voor de Nederlandse situatie. 

Conclusie:

• Ministeries proberen al wet-overtredend de Europese rechtsbescherming tegen windmolenoverlast buiten de deur te houden. 

• Ministeries deinzen er niet voor terug om “fake news” de wereld in te helpen. 

• De cultuur in ministeries en andere overheden stelt de minister centraal en niet de burger. 

• Er is een innige band tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de windmolenbranche. 

De volledige tekst over het WOB-onderzoek staat op de site van leusden.windalarm.org, onder het kopje ‘Feiten en argumenten’. Alle onderliggende informatie, die naar boven is gekomen is o.a. op te vragen bij ons.

Team Windalarm Leusden

De actiegroep Windalarm voert actie met een spandoek in winkelcentrum De Biezenkamp.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie