Afbeelding
Thuiswerken

Drie opmerkelijke gevolgen van de coronacrisis

29 juni 2021 om 15:09 Partnercontent

Thuiswerken, thuisstuderen en vooral heel veel thuis blijven: de coronacrisis had een grote invloed op het dagelijkse leven. Nu het einde van de crisis in zicht is, is het tijd om drie opmerkelijke gevolgen van de coronacrisis op een rijtje te zetten.

Meer geluidsoverlast

Onlangs was op de website te lezen dat de Leusdenaar flink meer geluidsoverlast ervaarde tijdens de lockdown. Voor de lockdown werd er nog weleens geklaagd over overlast door evenementen of de horeca, nu waren het vooral luidruchtige buren en mensen op straat die voor geluidsoverlast zorgden. Met een stijging van maar liefst 61,5 procent aan klachten kan men concluderen dat geluidsoverlast een serieus probleem is als mensen meer thuis zijn. Daarnaast ontving de politie meer klachten over overlast op straat, bijvoorbeeld door rondhangende jeugd of verwarde personen. Een burenruzie lost men altijd nog het beste op met een goed gesprek. In het uiterste geval biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst. Maar de meeste mensen zien hun burenruzie liever niet eindigen als onderwerp bij de Rijdende Rechter. Ook niet als dat zonder camera gebeurt.

Minder banen

Tijdens de coronacrisis hadden met name bepaalde sectoren (zoals de horeca, handel, vervoer en zakelijke dienstverlening) het erg zwaar. Bij veel bedrijven stond het water aan de lippen en vielen gedwongen ontslagen. Uit een onderzoek van de CBS blijkt dat er tijdens de coronacrisis een recorddaling in het aantal banen plaatsvond. Met een afname van 3 procent werd de banengroei van de eerdere jaren in één klap teniet gedaan. Met name mensen die al werkloos waren en jongeren hadden moeite om een baan te vinden. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden: inmiddels lijkt de arbeidsmarkt weer aan te trekken. Er zijn minder werklozen en meer vacatures. Hopelijk houdt deze stijging aan en zullen meer mensen aan de slag kunnen, de aankomende periode.

Verslonzen

Naast de serieuze problemen zoals geluidsoverlast en werkloosheid, was er ook een luchtigere ontwikkeling te constateren. Zo lieten de thuiswerkers hun persoonlijke verzorging soms verslonzen. Werken in een huispak, de baard laten staan en minder douchen waren aan de orde van de dag. Een andere opvallende trend was online vergaderen in nette bovenkleding met daaronder een pyjamabroek en sloffen. Hoewel dit ongetwijfeld comfortabel is, was opstaan om iets te pakken iets wat men absoluut moest vermijden tijdens de online meeting. De verslonzing is ongetwijfeld te verklaren doordat men meer thuisbleef, minder mensen onder ogen kwam én het feit dat kappers, schoonheidsspecialisten en nagelsalons gesloten waren. Hoewel sommige thuiswerkers wellicht blijven zweren bij hun huispak, is de verwachting dat de meeste mensen wel weer goed verzorgd op kantoor zullen verschijnen. Men heeft immers geen excuus meer om een bezoek aan de kapper uit te stellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie