Schematische voorstelling van energiewinning uit aardwarmte.
Schematische voorstelling van energiewinning uit aardwarmte. HVC
INGEZONDEN

Wethouder: ‘Gemeente heeft wel degelijk oog voor geothermie’

30 juni 2021 om 10:53 Opinie

Wethouder Erik van Beurden reageert op een ingezonden brief van Tjeerd Sloot die de Leusder Krant maandag 28 juni op de site publiceerde. 

Geachte redactie, geachte heer heer Sloot,

Graag reageer ik op uw oproep aan de gemeente, om ook oog te hebben voor andere alternatieve energiebronnen dan zon en wind, zoals aardwarmte of geothermie. Op dat punt kan ik u geruststellen. Dat hebben we zeer zeker. 

Op een aantal locaties in Leusden wordt nu al ondiepe bodemenergie toegepast. Bijvoorbeeld bij het nieuwe kind centrum Berkelwijk en ook in het Huis van Leusden. Maar ook op alle nieuwbouwlocaties in Leusden, waar voor de warmtevraag het gebruik van aardgas niet meer is toegestaan. Op deze plekken wordt een combinatie toegepast van zonnepanelen met lucht- of bodemwarmtepompen. Dit biedt een oplossing voor de warmtevoorzieningen van gebouwen, alleen nog niet voor de vraag naar elektriciteit door de gebruikers.

DIEPE GEOTHERMIE Een techniek als diepe geothermie, waarbij op kilometers diepte naar aardwarmte wordt geboord, is voor de lange termijn veelbelovend. Op dit moment is gebruik van deze techniek nog volop in ontwikkeling. Technisch en financieel is het nog niet mogelijk om dit op grote schaal toe te passen.

In opdracht van de Rijksoverheid wordt hiernaar wel overal onderzoek uitgevoerd in de vorm van boringen (het zogeheten SCAN onderzoek). Dat gebeurt ook in onze gemeente. Het SCAN onderzoek bekijkt of de bodem in Nederland geschikt is om veilig te gebruiken voor de warmte- en elektriciteitsvoorziening voor hele wijken en dorpen, zonder dat daarmee onherstelbare schade wordt veroorzaakt in de bodemlagen.

ONDERZOEK We volgen de uitkomsten van dit onderzoek met interesse. We kunnen deze techniek nu nog niet inzetten om het urgente vraagstuk van de energietransitie op te lossen. Op korte termijn ontkomen we er daarom niet aan om zon en wind in te zetten als alternatieve energiebron. Wij gaan ervan uit dat dit van tijdelijke aard is, totdat andere technieken voldoende ver zijn ontwikkeld om dit over te nemen. Want, met u en andere inwoners, ben ik het eens dat dit fors ingrijpt op onze leefomgeving. Met het oog hierop heeft de gemeenteraad ook besloten dat voor zon- en windprojecten in onze gemeente moet gelden dat ze op duurzame wijze weer verwijderd kunnen worden.

De vraag die wij nu aan de Leusdense samenleving hebben gesteld, gaat niet over een keuze voor alleen zon en wind als energiebron. Wij vragen de samenleving om met ons mee te denken over locaties waar deze (tijdelijke) alternatieve energiebronnen een plek kunnen krijgen in onze gemeente. Dit terwijl landelijk, regionaal en lokaal verder wordt gezocht naar nieuwe mogelijkheden. De discussie over zon en wind sluit onderzoek naar andere energiebronnen dus niet uit. Ze liggen in elkaars verlengde. Daarom is in de Regionale Energie Strategie (RES) én in onze eigen routekaart opgenomen dat we blijven monitoren hoe ver we zijn, of er al nieuwe technieken beschikbaar zijn en of we onze plannen moeten bijstellen.

Erik van Beurden, wethouder duurzaamheid

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie