'Schone' horizon van een gebied, waar met de huidige geluidsnorm 230m hoge windturbines geplaatst kunnen worden
'Schone' horizon van een gebied, waar met de huidige geluidsnorm 230m hoge windturbines geplaatst kunnen worden Lucas Crietee
Ingezonden

‘Wethouder van Beurden maakt mensen bang met drogredenen’

30 juni 2021 om 12:06 Opinie

De actiegroep Windalarm Leusden reageert op het interview van wethouder Eric van Beurden in deze krant:

“Al was het maar om te voorkomen dat andere overheden  ons straks gaan vertellen wat we moeten gaan doen.” Dat is een drogreden. In het Klimaatakkoord staat, dat een andere overheid dat alleen mag doen, wanneer de 35 KWh landelijk niet wordt gehaald. En die is al wèl gehaald volgens de in dat akkoord beschreven berekeningsmethode.

“We moeten zo flexibel mogelijk blijven.”  Maar windturbines zijn niet flexibel. Die staan minsten 20 jaar mensen het leven zuur te maken.

“Kern van die afspraak is dat de landelijke overheid 60% van de opdracht voor eigen rekening neemt.”     Dat is niet wat er in het Klimaatakkoord staat. Dat geld alleen voor de eerste tranche van 84 TWh.

“En ik zie in wet- en andere regelgeving nog niet terug dat het Rijk zegt ‘gemeenten, stop maar met je plannenmakerij’. “     Dat klopt en is te verklaren uit wat door het WOB-verzoek naar boven is gekomen. Zie:

https://leusden.windalarm.org/doc/Leusden/Regering_en_windmolenbranche_ontnemen_burgers_hun_wettelijke_overlastbescherming_(resultaat_WOB-verzoek).pdf

Hij vergelijkt weer appels met peren, als hij probeert uit te leggen, dat de 35TWh nog niet gehaald zijn. Het PBL maakt 2 verschillende berekeningen:

A: Het totale aanbod van de RES-regio’s

B: Wat feitelijk al gehaald is. Ze berekenen hoeveel er al gehaald is, volgens de rekenmethode die in het Klimaatakoord staat, nl. de projecten, die al energie leveren + de projecten, die ‘in de pijplijn’ zitten. Maar.... het PBL brengt deze berekening B alleen naar buiten met de cijfers t/m 2019. Terwijl er juist in 2020 heel veel bij gekomen is.

Wij zeggen en onderbouwen, dat cijfer ‘B’ al over de 35 TWh is. En van Beurden probeert dat te pareren, door te beginnen over het inderdaad vage cijfer ‘A’.

Hij doet buitenlandse afstandsnormen af als minder geschikt dan een geluidsnorm. Maar het gaat er om dat de Nederlandse norm mensen schaadt en vele malen slechter dan andere Europese normen.

Hij benadrukt opnieuw dat alleen langs de A28 zoekgebied is. Ja, NU. Maar de heer Goedkoop vermeldde daar al het woord ‘op dit moment’ bij. En in de RES 1.0 staat de Gelderse Vallei genoemd als potentiële plek voor windmolens! Bovendien, langs de A28 wonen ook mensen.

Zie verder ons document ‘Drogredenen om toch nog windturbines op land te plaatsen’: https://leusden.windalarm.org/nl/documenten

team Windalarm Leusden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie