De nu nog onverharde parkeerplaats aan de Dodeweg waarover het landgoed Den Treek-Henschoten in de clinch ligt met de gemeente.
De nu nog onverharde parkeerplaats aan de Dodeweg waarover het landgoed Den Treek-Henschoten in de clinch ligt met de gemeente. Daan Bleuel

Wethouder Vos doet bemiddelingspoging in kwestie parkeerplaats Den Treek

2 juli 2021 om 16:00 Politiek

LEUSDEN Wethouder Vos gaat een poging doen om Landgoed Den Treek-Henschoten, de gemeente Amersfoort en Rijkswaterstaat om tafel te krijgen om een dreigende impasse rond de aanleg van een parkeerplaats in Den Treek te voorkomen. 

door Daan Bleuel

VVD-raadslid Henk Lonink riep op tot de bemiddelingspoging om te voorkomen dat jaren van onduidelijkheid de zaak blijft achtervolgen. 

VERGUNNINGAANVRAAG Lonink deed zijn voorstel bij de behandeling van een vergunningaanvraag voor de aanleg van de parkeerplaats. De raad moet -om procedurele redenen- een verklaring van geen bedenkingen afgeven. Het college vond dat de raad zo’n verklaring moest weigeren. 

Het Landgoed wil ter hoogte van een fietsviaduct over de A28 op de Dodeweg een parkeerplaats aanleggen. Dit om het wildparkeren bij het viaduct (waar overigens al sinds mensenheugenis wordt geparkeerd) tegen te gaan. 

OVERLAST De huidige parkeerplek veroorzaakt ook overlast. Om in de woorden van Lonink te blijven: ‘Er gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen’. Die overlast en de wens om daarop te kunnen handhaven spelen een belangrijke rol bij de wens om een parkeerplaats pal langs de Dodeweg aan te leggen. 

Probleem is dat Amersfoort en Rijkswaterstaat plannen hebben voor een ‘Ecorecreaduct’ op de plaats van de bestaande fietsvoorziening. Niet alleen voetgangers en fietsers moeten er gebruik van kunnen maken, ook dieren kunnen straks zonder gevaar de A28 oversteken. 

ECORECREADUCT De bouw van een ecorecreaduct maakt deel uit van veel omvangrijker plannen om het knooppunt Hoevelaken op de schop te nemen. Die plannen werden echter al meerdere keren uitgesteld. Sommigen geloven dat het er helemaal niet meer van komt, of dat delen van de oorspronkelijke plannen (zoals de bouw van een ecorecreaduct) zullen komen te vervallen. De Leusder Krant besteedde in dit artikel uitgebreid aandacht aan de kwestie.

De plek waar het landgoed de parkeerplaatsen wil aanleggen, ligt grotendeels op grond die nodig is voor de bouw van het ecorecreaduct, als die er komt. De gemeente wil de vergunning weigeren om dat conflict te vermijden. Overigens nam de raad het voorstel van het college in meerderheid over en besloot geen verklaring van geen bedenkingen af te geven. Alleen het CDA stemde tegen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie