Leusden gaat luiers en incontinentiemateriaal gescheiden inzamelen.
Leusden gaat luiers en incontinentiemateriaal gescheiden inzamelen. Gemeente Leusden

Einde in zicht voor luiers bij het restafval

7 juli 2021 om 15:00 Natuur en milieu

LEUSDEN Vanaf 1 augustus 2021 wordt gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal  mogelijk in Leusden. Inwoners kunnen het dan gratis wegbrengen naar aparte ondergrondse  containers. 

van de redactie

Leusden gooit jaarlijks 100.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal bij het restafval. Met de gescheiden inzameling wil de gemeente de hoeveelheid restafval verder naar  beneden brengen.  

NEGEN CONTAINERS In totaal zijn er negen luiercontainers verspreid over Leusden en Achterveld. Om vanaf 1 augustus  toegang te krijgen tot de nieuwe service moet de milieupas geactiveerd worden. Dit kost eenmalig  tien euro. Wie dat wil, kan zich hiervoor aanmelden via afvalbeheer@leusden.nl of bellen naar 14  033. Zij ontvangen een brief met instructies.  

Mensen met medisch incontinentieafval, die meer geld kwijt zijn aan restafval, komen nu in  aanmerking voor een vergoeding om de extra kosten te compenseren. Met de komst van de aparte containers wordt deze regeling aangepast per 1 januari 2022. Ouders met kinderen die nog niet uit  de luiers zijn, krijgen die vergoeding niet. Voor deze groep zal de gescheiden inzameling dus extra  gunstig uitpakken. De kosten voor luierinzameling en recycling worden betaald uit de besparing op  het restafval.  

RECYCLEN Het recyclen van luiers en incontinentiemateriaal is een uitgekiend proces. Het materiaal wordt met  hoge temperatuur gescheiden in kunststof en slurry. Deze slurry wordt omgezet in biogas en slibkoek. Uit de slibkoek wordt biogranulaat en ammoniumsulfaat gehaald. Biogas en biogranulaat  worden gebruikt om elektriciteit op te wekken, ammoniumsulfaat kan als meststof worden gebruikt.  Afval wordt zo een grondstof of een nieuw product.  

Voor een goede recycling gelden er strenge eisen voor de inzameling. Luiers en incontinentie materialen moeten in doorzichtige zakken in de luiercontainer worden gegooid. Bepaalde voorwerpen zoals latex handschoenen en billendoekjes mogen er niet in. De afvalinzamelaar  controleert hierop.  

DUURZAME GEMEENTE Leusden wil een duurzame, groene gemeente zijn. Daar hoort het scheiden en recyclen van afval bij.  Hiermee dragen we bij aan de circulaire economie: de hoeveelheid restafval vermindert en er wordt  bespaard op grondstoffen, energie en geld. Ruim 80 procent van al het huishoudelijk afval wordt nu  gescheiden ingezameld. In Leusden produceren we jaarlijks 79 kilo restafval per persoon. De ambitie  is om dit in 2025 te verlagen naar 50 kilo. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie