Afbeelding
Echopper

Elektrisch rijden? Hier moet je op letten bij het kiezen van een Echopper

14 juli 2021 om 07:00 Partnercontent

Je wil je steentje bijdragen aan een beter milieu, geld besparen of je vind elektrisch rijden gewoon erg praktisch? Er zijn talloze redenen om te kiezen voor een voertuig als een Echopper, elektrische step of cruiser. Elektrisch rijden is populairder dan ooit en gek is dat niet. Er is echter ook een gigantisch aanbod aan elektrische voertuigen. Welke moet je kiezen, en waarom?

Verschillende soorten elektrische voertuigen

Van een vrachtwagen tot een step: er is een elektrische versie van. De meest gekochte elektrische voertuigen zijn:

  • de elektrische personenauto
  • de elektrische step
  •  de elektrische bromfiets, cruiser, Echopper of Escooter

Het is goed om te weten dat de laatste termen vaak door elkaar worden gebruikt. Sommige aanbieders noemen het een Echopper, anderen een Escooter of elektrische bromfiets. Vaak zit het verschil vooral in de vormgeving, want voor vrijwel al deze voertuigen heb je aan een brommerrijbewijs óf rijbewijs B voldoende.

De uitvoering van je Echopper

Wanneer men het heeft over een Echopper, dan gaat het vaak om elektrische bromfietsen die eruit zien als de Amerikaanse choppers, ofwel motorfietsen met een zeer uniek uiterlijk. Elektrische scooters lijken dan weer meer op de reguliere scooter en de cruiser heeft ook eigen uiterlijke kenmerken. Bekijk op websites als Fastfuriousscooters.nl welke verschillende opties er zijn. Wees niet bang om allereerst te gaan voor wat je mooi vindt: de specificaties verschillen weliswaar, maar dat heeft vaak geen effect op of jij erop mag rijden.

 

Elektrische step

Wil je geen elektrische auto maar eigenlijk ook geen Echopper of Escooter? Een alternatief is de elektrische step. Dit is echter wel een geval apart. De meeste elektrische steps zijn namelijk nog niet goedgekeurd voor de openbare weg. Dat wil zeggen dat je er eigenlijk alleen mee op eigen terrein mag rijden en niet deel mag nemen aan het verkeer. De elektrische step is dus geen alternatief op de fiets of brommer, ondanks dat het in andere landen wel al een gereguleerd voertuig is. Op  www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-step kun je zien welke verschillende soorten elektrische steps je uit kunt kiezen.

Snelheid, rijbewijs en leeftijdsgrens

Echoppers en scooters zijn vaak te besturen vanaf je 16e. Je hebt er immers minimaal een brommerrijbewijs voor nodig. Er zijn eigenlijk geen uitzonderingen op deze regel, behalve de elektrische step. De meeste Echoppers gaan ongeveer 25 kilometer per uur, vergelijkbaar met een snorfiets. Er zijn echter ook elektrische bromfietsen die harder kunnen. Kijk ook altijd naar hoeveel watt vermogen de bromfiets heeft. De Escooters en Echoppers zijn vaak ook beschikbaar in een model dat 45 kilometer per uur kan.

Kopen of leasen

Elektrisch rijden in een personenauto betekent dat je een goede hoeveelheid geld beschikbaar moet hebben. Zelfs met tegemoetkoming in de kosten vanuit de overheid is een elektrische auto behoorlijk duur. Voor Echoppers geldt dat niet. Je kunt al vanaf 35 euro per maand een elektrische bromfiets rijden, bijvoorbeeld door te leasen. Er zijn bovendien een heleboel verschillende modellen beschikbaar, soms al vanaf 1000 euro.

Aanschaf van een elektrische bromfiets

Twijfel jij nog over je aankoop? Laat je dan adviseren door een professionele aanbieder met kennis van zaken. Er is veel meer mogelijk dan je wellicht weet op het gebied van elektrisch rijden!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie