Imkers vertelden alles over bijenteelt en de productie van honing.
Imkers vertelden alles over bijenteelt en de productie van honing. Arnoud J Spaaij

Veel belangstelling voor imkers op boerderij Groot Zandbrink

14 juli 2021 om 08:05 Activiteiten

ACHTERVELD De bezige bijen op boerderij Groot Zandbrink bleven onverminderd heen en weer vliegen. Terwijl er afgelopen zaterdag toch veel belangstelling was voor het maken van honing tijdens de Landelijke Open Imkerijdag 2021.

Arnoud J Spaaij

Vooral fietsers kwamen een kijkje nemen bij de imkers op Groot Zandbrink aan de Postweg. Voor het tweede jaar op rij had de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de landelijke open imkerijdag anders aangepakt. Als alternatief biedt de vereniging deze maand via haar kanaal op YouTube informatiefilmpjes.

BIODIVERSITEIT Imker zijn is tegenwoordig in Nederland vooral een hobby en daarmee is het houden van bijen in de vergetelheid geraakt. Daarnaast hebben de veranderingen in de landbouw, bosbeheer en landschapsonderhoud grote gevolgen gehad voor de bijenstand. Gelukkig is er door grondeigenaren, en dat geldt zeker in Leusden, steeds meer aandacht voor biodiversiteit. Zo worden er bijvoorbeeld bij weilanden en akkers, veelal gestimuleerd door de vereniging Vallei Horstee, bloemrijke plantenranden gecreëerd. Biodiversiteit die heel nodig is voor bijen.

De grote bijensterfte veroorzaakt door de varroamijt deed ook geen goed aan de bijenstand. Imkers doen er alles aan hun bijenvolken voortdurend te verzorgen en ze te verplaatsen van landbouwakkers naar boomgaarden of zelfs in te zetten op bedrijventerreinen en daken van flats in steden. Dat hoort er net zo goed bij het houden van bijen als de honingoogst. Van die honing kennen de meeste mensen bijen wel maar de bezige beestjes zijn onmisbaar voor de voedselproductie en het landschapsbeheer.

BIJ BOERDERIJEN Willem van Dijk is een van de imkers die zijn bijenvolken bij onder andere Groot Zandbrink heeft staan. „We zijn niet collectief lid van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging maar deden wel mee aan de landelijke open dag. We vertellen graag over wat de mogelijkheden zijn. Eerdere open dagen, cursussen en informatie voor belangstellenden hebben ook zeker wat opgeleverd omdat enkele mensen daarna imker zijn geworden. We zijn hier nu met zo’n zes imkers actief.”

Dat lijkt niet veel maar verschillende leden van de groep hebben meerdere volken en hebben die ook op meerdere plekken in de omgeving staan. „Precies weet ik dat niet maar zelf heb ik bijvoorbeeld ook bijenvolken op een, hier vlakbij gelegen, boerderij staan.” En dan snijdt het mes aan twee kanten. Voor de imker is een gebied waar een bijenvolk goed kan toeven goed voor de honingproductie. Voor de boer of de grondbeheerder is een bijenvolk van belang voor de bevruchting van planten en bomen.

OM DE PAAR KILOMETER Cijfers zijn niet exact bekend bij Van Dijk, maar hij meent dat dat in Leusden er redelijk wat bijenvolken zijn. „Het zijn natuurlijk niet alleen bijeen die door imkers gehouden worden. Er zijn ook wilde bijen. Sommige volken vinden hun eigen plek ergens in een schuur of boom.” En er zijn ook wespen, solitaire bijen en andere insecten die bijdragen aan de bestuiving van planten en bomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie