Afbeelding
www.pixabay.com

Bijna 90 procent meer e-bikes gestolen in Leusden

19 juli 2021 om 09:05 Misdaad

LEUSDEN Er worden steeds meer dure e-bikes gestolen. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 9,6 duizend keer aangifte gedaan van een gestolen elektrische fiets. Dat is een stijging van ruim dertig procent ten opzichte van vorig jaar. 

Het aantal gestolen ‘normale’ fietsen nam juist wederom flink af. Bij deze fietsen is de aangiftebereidheid erg laag. Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.).

In de eerste helft van 2021 werd in Leusden 13 keer aangifte gedaan na diefstal van een elektrische fiets. Een jaar eerder gebeurde dit 7 keer.Van gewone fietsen werd 22 keer aangifte gedaan, tegenover 16 keer in het eerste halfjaar van 2020. Dat is een ontwikkeling van 85,7 procent voor e-bikes, en 37,5 procent voor gewone fietsen.

Per tienduizend inwoners werd in Leusden 4,3 keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike. Het relatief aantal aangiftes van gewone fietsen is 7,2 per tienduizend inwoners.
Het landelijk gemiddelde ligt op 6 gestolen e-bikes per tienduizend inwoners en 8 ‘normale’ fietsen per tienduizend inwoners.

In iets meer dan de helft van de gemeenten werden het afgelopen halfjaar meer e-bikes ontvreemd. Enkele grote gemeenten waar dit aantal fors steeg zijn Zoetermeer, Apeldoorn, Ede, Haarlem en Arnhem. E-bikedieven sloegen relatief het vaakst toe in Zandvoort, het Brabantse Deurne en in Nijmegen. In die laatste Gelderse gemeente werd in zes maanden tijd 337 keer aangifte gedaan, wat neerkomt op zeventien aangiftes per tienduizend inwoners. Het landelijk gemiddelde is zo’n zes aangiftes per tienduizend inwoners.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Van ‘gewone’ fietsen wordt juist steeds minder aangifte gedaan. De politie kreeg er tussen januari en juli zo’n 14.000 binnen: een daling van 38 procent. Studentensteden als Amsterdam, Nijmegen, Utrecht, Delft, Groningen en Leiden zijn plaatsen waar relatief het vaakst aangifte wordt gedaan van een ‘gewone’ tweewieler. Ook in het Brabantse Oss werden relatief veel fietsen gestolen.

TRACK AND TRACE Jeroen Snijders Blok, voorzitter van S.A.F.E., noemt de ontwikkelingen ‘verontrustend’. Snijders Blok: ,,Het aantal aangiftes van e-bike diefstal neemt exponentieel toe in Nederland.” De organisatie pleit voor betere preventie en registratie van e-bikes. ,,E-bike-bezitters kunnen zelf al veel doen, bijvoorbeeld door twee sloten te gebruiken. Ook een ‘track and trace’ device monteren op een fiets blijkt effectief. Van de gestolen fietsen met dit systeem wordt 80 procent teruggevonden.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie