Afbeelding
.

Hoe stimuleer je werknemers om gezond te blijven?

30 augustus 2021 om 09:00 Partnercontent

Gezonde medewerkers leveren je vele voordelen op. Ze zijn productiever en gelukkiger. Door het stimuleren van een goede gezondheid voorkom je bovendien hoge verzuimkosten als gevolg van ziekte. Als werkgever kun je een gezonde leefstijl onder je personeel actief bevorderen. We geven hier een overzicht met een aantal mogelijkheden. 

Bied sportfaciliteiten aan

Bewegen is goed voor de gezondheid. Geef je medewerkers de tijd en ruimte om gedurende de werkdag in beweging te komen. Het aanbieden van sportfaciliteiten op de zaak of korting op een fitnessabonnement maakt dit gemakkelijk. Ook lunchwandelingen en pauzes voor het doen van wat yogaoefeningen werken goed. Je zou zelfs een fitnesscoach kunnen uitnodigen of een sportdag kunnen organiseren.

Moedig gezond eten en drinken aan

Zorg ervoor dat je in je bedrijfsrestaurant en bij vergaderingen gezonde gerechten aanbiedt. Kies voedzame etenswaren die vezelrijk zijn, maar weinig vet en suiker bevatten. Pas de inhoud van snackmachines aan door snoepgoed, koekjes en frisdrank te vervangen door granola- of notenrepen, zakjes gedroogd fruit en water. Zet een schaal neer met vers fruit, zoals appels, bananen en mandarijnen. Denk ook aan snackgroente, zoals snoeptomaatjes en komkommer. Deel herbruikbare waterflesjes uit, zodat je medewerkers altijd wat te drinken bij de hand hebben. Stimuleer ook het meenemen van een zelfgemaakte gezonde lunch in een broodtrommel

Beloon gezonde gewoontes

Begin met een gezondheidsprogramma waarmee je gezonde gewoontes en prestaties beloont. Denk bijvoorbeeld aan het uitdelen van stappentellers en fitness trackers. Het behalen van bepaalde mijlpalen, zoals het aantal stappen of verbrandde calorieën, kun je belonen met een leuke verrassing. Organiseer een wedstrijd voor extra stimulans en beloon het team of de afdeling die wint met een prachtige prijs.

Organiseer leefstijlworkshops

Maak je medewerkers bewuster van wat een gezonde leefstijl is. Dit doe je bijvoorbeeld door een deskundige een leefstijlworkshop te laten geven binnen jouw bedrijf. Een gezondheidsexpert geeft uitleg over de gevolgen van een ongezonde leefstijl en de voordelen van gezonde gewoontes. Zaken zoals bewegen, stress, ontspanning, roken, overgewicht en overmatig gebruik van alcohol komen hierbij aan bod. Daarnaast krijgen de medewerkers praktische tips waarmee ze meteen aan de slag kunnen.

Medische keuring en coaching aanbieden

In het verlengde van het aanbieden van informatie over een gezonde leefwijze, kun je personeel een medische keuring aanbieden. Hiermee zijn gezondheidsrisico’s op te sporen en te monitoren. Daarnaast kan het aanbieden van een coachingstraject mensen een extra steun in de rug geven om hun fysieke en/of mentale gezondheid te verbeteren.

Creëer een prettige werkomgeving

Een fijne werkplek en –omgeving dragen bij aan de gezondheid van je personeel. Stel machines en meubels af op je personeel. Denk hierbij aan het geluidsniveau van apparatuur, de juiste hoogte van een bureau en de instelbaarheid van een kruk of bureaustoel. Verder spelen de verlichting, het klimaat, geluid en de algehele inrichting een rol bij de beleving van de werkomgeving.

Een gezonde werkhouding stimuleren

Lang zitten is erg ongezond. Voorkom dat iemand met zittend werk te lang stil zit. Er zijn verschillende oplossingen en afwisseling is hierbij het toverwoord. Organiseer bijvoorbeeld vergaderingen die staand plaatsvinden en stimuleer medewerkers om hun werk met beweging af te wisselen. Dit doe je onder andere door lopend te telefoneren, vaker de trap te nemen en regelmatig drinken te halen. Ook het aanpassen van de werkplek is een optie: installeer bureaus waarachter je staand je werk doet in plaats van zittend.

Monitor de fysieke en mentale belasting

Medewerkers kunnen zowel fysiek als psychisch ziek worden. Voorkom ziekteverzuim door zowel de lichamelijke als psychosociale arbeidsbelasting te monitoren, bijvoorbeeld middels een enquête. Hiermee verminder je de kans op blessures, teveel stress en burn-out. Stem de werkdruk af op de belastbaarheid van de individuele medewerkers. Let ook op de manier waarop medewerkers met elkaar omgaan en de manier van leidinggeven. Toon als manager zelf oprechte interesse in je personeel en bied op een coachende manier aansturing. Geef waar mogelijk ruimte voor flexibel werken en thuiswerken. Zorg dat er op de werkvloer op een positieve manier gecommuniceerd wordt. Ga discriminatie, uitsluiting, pesten en onprofessioneel gedrag tegen.

Geef ruimte voor ontspanning

Werken vereist inspanning. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn, ook niet onder werktijd. Zoek naar een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Geef medewerkers de ruimte om zich af en toe even los te maken van het werk. Promoot micropauzes, zoals even naar buiten kijken, mediteren, stretchoefeningen doen of een praatje maken met een collega. Dergelijke korte werkonderbrekingen geven nieuwe energie en inspiratie voor het werk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie