Afbeelding
Plastic

De opkomst van plastic

10 augustus 2021 om 16:14 Partnercontent

Om een enorme uitdaging het meest effectief aan te pakken, is het beste om eerst een stap terug te doen en perspectief te krijgen. Laten we eens kijken naar de geschiedenis van plastic om erachter te komen hoe we hier in de eerste plaats zijn gekomen. Wie heeft plastic uitgevonden? Waarom is plastic zo populair geworden? Wat zijn de situaties waarin plastic nodig is en het beste materiaal om te gebruiken? Waarom krijgt plastic nu zo’n belangrijk milieuprobleem zoveel aandacht? We weten nu hoe belangrijk het is om plastic in ons leven te verminderen, vooral door plastic voor eenmalig gebruik te verminderen, maar laten we nu een reis maken naar een tijd waarin plastic een ongelooflijke wetenschappelijke doorbraak was en naar de geschiedenis van plastic kijken om te leren hoe we vandaag op het verkeerde pad beland.

De geschiedenis van plastic

Je hebt diverse soorten plastic zoals: PE (polyetheen) - PP (polypropeen), daarnaast heb je tevens kunststof pallet. Het woord plastic betekende oorspronkelijk “plooibaar en gemakkelijk te vormen”. Het verwijst nu gewoonlijk naar een categorie materialen die polymeren worden genoemd en die bestaan uit lange ketens van moleculen. Deze unieke eigenschap geeft kunststof zijn duurzaamheid en het vermogen om onder specifieke temperatuur en druk in elke denkbare vorm te worden gegoten. Het eerste polymeer werd in 1869 uitgevonden door John Wesley Hyatt, die werd geïnspireerd door een uitdaging om ivoor in de biljartindustrie te vervangen omdat er zoveel olifanten werden gedood. Hij ontdekte een manier om katoenvezels te behandelen om een plastic te maken dat in verschillende vormen kan worden gemaakt, waarbij natuurlijke elementen zoals schildpad, hoorn, linnen en ivoor worden nagebootst. Decennia lang werden polymeren alleen gemaakt van natuurlijke materialen. In 1907 vond Leo Baekeland bakeliet uit, het eerste volledig synthetische plastic dat werd gebruikt in elektrische isolatoren, radio- en telefoonbehuizingen, keukengerei, sieraden, pijpstelen, kinderspeelgoed en vuurwapens. Maar dat is nog maar het begin van de geschiedenis van plastic. 

Soorten kunststof

De meeste kunststoffen die we tegenwoordig kennen, zijn afgeleid van fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardgas en ruwe olie. Het is belangrijk om te onthouden dat de levenscyclus van plastic begint bij de kolenmijn, bron of boorplatform. Wetende dat kunststoffen afkomstig zijn van dezelfde plaats waar olie en gas vandaan komen, toont ons een interessant verband tussen kunststoffen, luchtvervuiling en klimaatverandering. Gelukkig worden nu sommige kunststoffen gemaakt van biologische producten, waaronder cellulose, zout en hernieuwbare verbindingen (granen, maïs, aardappelen, palm, suikerbieten en riet, zetmeel, zeewier en plantaardige oliën). 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie