Afbeelding
import

Burgemeester pleit voor gesprek met inwoners over subsidies

23 mei 2018 om 06:57 lokaal

LEUSDEN Regelmatig staat er op de agenda van de gemeenteraad een 'uitwisseling'. Het betreft een openbare bijeenkomst waarin actuele onderwerpen besproken worden.

Frits van Breda

Vaak betreft het zaken die in een later stadium als agendapunt in raadsvergaderingen terugkomen en waarover een besluit genomen moet worden. In de laatste 'uitwisseling' stond het thema 'samenleving' prominent geagendeerd.

STATAFELS Tot ieders verrassing vond de bijeenkomst niet plaats in de raadszaal met de deelnemers achter hun naambordje. Op initiatief van burgemeester Gerolf Bouwmeester, die het onderwerp in zijn portefeuille heeft, werd de bijeenkomst in een zaaltje met uitsluitend statafels gehouden waarbij de verschillende fracties geen vaste plek hadden.

RECESSIE Eerder had de burgemeester al laten weten dat hij de 'Samenleving Voorop' graag een nieuwe impuls wilde geven. Aanvankelijk was de recessie in 2011 de aanleiding om het thema te introduceren.

SUBSIDIEVERLENING Belangrijkste reden was de onmogelijkheid om de traditionele vorm van subsidieverlening voort te zetten. Het fonds samenlevingsinitiatieven kwam er voor in de plaats. Dat slechts een beperkte groep inwoners van Leusden de weg naar het fonds wist te vinden was Bouwmeester al duidelijk geworden.

Op 6 april werd op het gemeentehuis een 'raadconferentie' belegd met 'Samenleving Voorop' als thema. Tijdens die bijeenkomst werd nagedacht hoe het onderwerp in de nieuwe raadsperiode versterkt voortgezet kan worden. Er werden tal van suggesties gedaan die mogelijk toepasbaar en uitvoerbaar zijn.

Burgemeester Gerolf Bouwmeester maakte duidelijk dat wat hem betreft de slogan 'Samenleving Voorop' vervangen mag worden door iets anders. Naar zijn idee lijkt het er nu op dat de overheid zich terugtrekt en zoveel mogelijk wil overlaten aan de inwoners.

PIKETPALEN De bijeenkomst van 17 mei, waarbij de eerder gehouden bijeenkomst werd geëvalueerd, leidde niet tot concrete afspraken over de toekomst. Als het aan burgemeester Bouwmeester ligt wordt er een 'regiegroep' in het leven geroepen met van iedere fractie een deelnemer. Met de samenleving zou de groep het gesprek kunnen aangaan en 'piketpalen slaan'.

VERANDEREN Dat er binnen het gemeentelijk apparaat ook wat zou kunnen veranderen werd in het debat dat ontstond wel duidelijk. Ambtenaren zouden meer samen moeten werken met initiatiefnemers om tot een gewenste resultaat te komen.

,,Het gaat om een houding. Samen met burgers en bedrijfsleven kunnen we verder komen", aldus de burgemeester. Wat hem betreft moeten meer inwoners met hun plannen en voorstellen bij de gemeente aankloppen om samen met het ambtelijk apparaat tot resultaten te komen.

SAMENWERKING Op de vraag van voorzitter Karolien Pouwels (CU-SGP) 'wat gaan we concreet doen', kwam geen duidelijke reactie. Het werd duidelijk dat er nog veel gepraat zal moeten worden over de meest ideale samenwerking tussen inwoners en het ambtelijke apparaat.

Misschien had fractievoorzitter Carlos Genders (VVD) nog wel het beste idee aan het eind van de bijeenkomst.,,Doet u een voorstel", was zijn suggestie in de richting van de burgemeester.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie