Dineren én discussiëren tijdens het Politiek Diner.
Dineren én discussiëren tijdens het Politiek Diner. Foto Rinus van Denderen

'Niet overal voor opdraaien'

30 mei 2018 om 06:40 lokaal

LEUSDEN Het jaarlijkse politiek diner waarbij Leusdense politici en vertegenwoordigers van bedrijven elkaar ontmoeten, werd ook dit jaar een interessant gebeuren. Bob en Anita, met hun eetcafé Plan B winnaars van de Rabobank Ondernemersprijs, hadden gezorgd voor een uitstekend menu.

Frits van Breda

Het bestuur van de Bedrijvenkring Leusden (BKL) was aan de beurt om het programma te verzorgen. Tijdens het diner werd over een drietal onderwerpen van gedachten gewisseld. De conclusies waren voor het merendeel duidelijk: ,,Het bedrijfsleven kan niet overal voor opdraaien waar het om de financiën gaat."

GROOT BELANG Door afwezigheid van de BKL-voorzitter had bestuurslid Stan van den Wildenberg de taak om het geheel in goede banen te leiden. Burgemeester Bouwmeester en de wethouders Vos en Kiel woonden het diner voor het eerst bij in hun huidige functie. Nog voordat met het diner begonnen kon worden, was de toon al gezet.

,,Het bedrijfsleven is van groot belang voor de gemeente", aldus de voorzitter. Hij wees daarbij op de OZB-inkomsten voor de gemeente, de werkgelegenheid en sponsoring van lokale sportverenigingen en activiteiten. Al eerder was becijferd dat het bedrijfsleven circa 40% van de OZB-inkomsten genereert. Een bedrag van 2,5 miljoen euro werd genoemd als bijdrage van bedrijven aan kunst, sport en cultuur.

STELLING 1 ,,De verantwoording voor de tijdige transitie naar energieneutraal, gasloos, CO²-neutraal en afvalloos ligt volledig bij het bedrijfsleven", luidde de eerste stelling waarover de aanwezigen zich tijdens het nuttigen van een voorgerecht moesten buigen. ,,Onmogelijk", aldus de conclusie van het merendeel van de aanwezigen. De overheid zal de randvoorwaarden moeten scheppen. De financiering wordt een belangrijke taak voor de overheid. Voor Leusden zou er 270 miljoen euro op tafel moeten komen om de doelstelling te realiseren, was al aan een tafel uitgerekend.

STELLLING 2 Een tweede stelling werd door burgemeester Gerolf Bouwmeester ingeleid. ,,Het imago van Leusden zorgt ervoor dat ondernemingen en hun werknemers zich graag in Leusden vestigen.'' Hij wees er op dat het bedrijfsleven in de gemeente erg divers is met onder meer 70 agrarische bedrijven.

Ook de centrale ligging en het feit dat er in Leusden veel goed opgeleide mensen wonen werd als een groot pluspunt genoemd. ,,Hoe kunnen we meer bedrijven naar Leusden trekken?" was dan ook de vraag aan de aanwezigen. De slotconclusie verschilde per tafel. ,,De kavels zijn te duur, er mag niet veel in Leusden", maar ook: ,,Prima vestigingsklimaat, perfecte bereikbaarheid en korte lijntjes met de plaatselijke overheid."

STELLING 3 ,,Moeten sportverenigingen en cultuurinstellingen hun inkomsten, naast recette en lidmaatschappen, echt volledig betrekken uit sponsoring en giften van het bedrijfsleven?" Over deze stelling bleken de woordvoerders van de verschillende tafels tot dezelfde conclusie te zijn gekomen. ,,Sport en cultuur is voor iedereen en moet ook voor iedereen toegankelijk zijn. Als dat nodig is moet de overheid te hulp schieten." Over één conclusie was iedereen het roerend eens. ,,Plan B krijgt een 9 voor kwaliteit en gastvrijheid."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie