Afbeelding
Pixabay
Column

Lawaai

9 september 2021 om 11:13 Column Columns Peter Sneep

We hebben een leuke vakantie gehad in Sauerland. Sinds we kinderen hebben, zijn we altijd in Nederland op vakantie geweest. Maar dochter en zoon wilden graag een keer in het buitenlandslapen. Het werd Sauerland, mede op grond van eerdere ervaringen. 

Wat een rust daar! We konden vanuit ons appartement zo de tuin inlopen. Daar doorheen stroomde een beekje van twintig centimeter breed. Aan de oever stonden een duikelrek, schommels, een klimrek en een picknicktafel. Welkom in het paradijs. Even weg uit Leusden, waar altijd wel iemand lawaai maakt in onze wijk. 

Wij mensen maken graag gebruik van machientjes om onze arbeid te verlichten. Maar wat maken die dingen een herrie! In de herfst zijn mensen met bladblazers in de weer. Bzoeaaaaaaaa. Een van onze buren verkleint opgezette tijd boomstammen tot openhaardblokken. Hij doet dat met een kettingzaag. Grrrroeoeoeoeoeoe. De gemeente rijdt met een grasmaaier door de wijk. Kggggggguuuu. Buurtbewoners maaien het gras met een handgrasmaaier (graa-graa-graa) of elektrische grasmaaier (bzzzzz). Iemand klust in zijn huis en zet in de tuin de cirkelzaag aan. Zzzziiiiiiing. Drie vuilniswagens komen om de andere week langs om pmd, papier en gft op te halen. Kadoenkadoenghuuu. 

Boomomzagers met bijbehorende houtversnipperaar: hoeoehuuu-kets-kets-kets. Schuurmachines: hoejoehoezoehoehoehoe. Regelmatig vliegen grote helikopters over. Dat gebeurde terwijl ik met onze kwieke 91-jarige buurman stond te praten. We konden elkaar even niet verstaan en zwegen. Hij zwaaide vrolijk naar de wentelwieken. ,,De koning komt voorbij”, zei hij met een glimlach. ,,Dat zeggen mijn vrouw en ik altijd tegen elkaar als de heli’s langskomen.”

Wij zelf hebben meegedaan met lawaai maken door onze gevel te laten voegen. Drie dagen herrie van zeven tot vier. Dat moet voor de mensen in de buurt ook geen pretje zijn geweest. Ik verwachtte dat we in Sauerland van al die geluiden verlost zouden zijn. Even leek dat ook zo. De eerste dagen hoorden we alleen het ruisen van bomen, het geluid van spelende kinderen, het gekabbel van de minibeek en het slaan van de klok van de Sint-Luciakerk. 

Maar maandagochtend om klokslag zeven uur werd ik wakker van een diep gedreun. Naast het volgende appartementengebouw waren bouwvakkers begonnen om een parkeerplaats aan te leggen en ze gebruikten tegelijkertijd een graafmachine, een bulldozer en een wals. Kiepauto’s brachten steengruis om de ondergrond mee te egaliseren. De werklui stopten om een uur of vier. Maar op een avond hoorde ik weer motorgegrom. Bleken er op de dorpsbegraafplaats twee mannen met kleine graafmachines bezig een graf te delven in de rotsige grond. 

Toch hadden we een heerlijke vakantie hoor. Leusden was paradijselijk rustig toen we thuis kwamen. Dat viel me echt op.

Peter Sneep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie