Afbeelding
Foto: Shutterstock

Fotograferen een steeds populairdere hobby in Nederland

9 september 2021 om 06:50 Partnercontent

In de afgelopen anderhalf jaar is fotograferen een steeds populairdere hobby geworden. Een trend die samenhangt met het feit, dat veel Nederlanders de afgelopen tijd meer vrije tijd hebben gekregen. Reistijd werd bespaard, vakantiedagen werden opgespaard of af en toe opgenomen, enzovoorts. Die tijd zijn we massaal gaan besteden aan nieuwe hobby’s. Naast fotograferen zijn ook sporten en bijvoorbeeld zelf klussen in huis er voorbeelden van. Een andere factor die meespeelt is het feit, dat we meer spaargeld hebben. Het maakt dat we voldoende budget hebben om te investeren in een spiegelreflexcamera. Hoewel je ook met een moderne mobiele telefoon fraaie plaatjes kunt schieten, zal het niet snel zo mooi zijn als bij het gebruik van een professionele camera.

Ook systeemcamera populair onder consumenten 

Niet alleen kiezen veel consumenten voor een spiegelreflexcamera, wanneer zij starten met fotograferen. Ook de systeemcamera is populair. Voornaamste reden om voor een systeemcamera in plaats van een spiegelreflexcamera te kiezen, is het feit dat de systeemcamera veel compacter is. Dit maakt het makkelijker om de camera mee te nemen tijdens een reis, of een activiteit met het gezin. Zowel bij de spiegelreflexcamera, als bij de systeemcamera is het mogelijk om van lens te wisselen. De systeemcamera heeft echter geen spiegelsysteem. Laat je online of in de winkel adviseren over de verschillende soorten camera’s en lenzen, wanneer je een nieuw model koopt.

Online handige cursussen te volgen om te leren fotograferen 

Hoewel het maken van foto’s op voorhand wellicht niet heel ingewikkeld lijkt, wijst de praktijk uit dat het tegendeel waar is. Het is behoorlijk lastig om de juiste compositie en belichting te vinden voor het maken van fraaie foto’s. Voordeel voor de startende fotograaf: tegenwoordig vind je online talloze cursussen. Sommige cursussen zijn betaald, andere kun je gratis bekijken. Met zo’n cursus bouw je een stevige basis op met kennis over fotograferen en de factoren die invloed hebben op de uiteindelijke kwaliteit van de foto. Het is ontzettend leuk om na verloop van tijd te spelen met de instellingen op de camera, waarbij je precies weet wat je verandert.

Zelfgemaakte foto’s kunnen geld waard zijn

Niet onbelangrijk: fotograferen kan ook financieel aantrekkelijk zijn. Er zijn tegenwoordig verschillende websites waarop je de foto’s te koop aan kunt bieden. Anderen hebben de mogelijkheid een kopie van je foto te kopen en deze bijvoorbeeld op hun website te gebruiken. Er zijn ook mogelijkheden om de foto’s gratis aan te bieden. Zo bouw je eerst naamsbekendheid op, wat de kans vergroot dat je ook daadwerkelijk foto’s zal verkopen op termijn. Het is een hele eer, wanneer men foto’s van jou gebruikt voor een populaire website. Zeker, wanneer je fotograferen als een hobby ziet en niet direct als je werk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie