1001 scherven
1001 scherven Unsplash / Afrit20

Mijn oude leven in 1001 scherven om me heen

19 september 2021 om 22:29 Lokaal Deel je nieuws

Waar er vanaf de diagnose kanker een heel leger aan specialisten klaar staat om je in leven te houden, verdwijnen deze na de behandeling haast net zo abrupt uit je leven

Aan het woord is ervaringsdeskundige Annet Ceelaert: “Zowel fysiek als mentaal gebeurt er vanaf het moment van diagnose zoveel in zo’n korte tijd, dat dit bijna niet te bevatten is. Pas na mijn behandeling kon ik overzien wat er allemaal gebeurd was. Maanden later voelde ik pas het trauma van het fysieke lijden en hoe diep de angst voor de toekomst in mijn brein was geslopen. Mijn oude leven in 1001 scherven om me heen, de stukjes zo klein dat ik ze onmogelijk aan elkaar kon lijmen. Daarom zat er maar een ding op: een nieuw leven bouwen. Een gigantische klus en bijna onmogelijk om in je eentje te doen. Maar toch wordt dat van kankerpatiënten wel verwacht; want waar er vanaf je diagnose een heel leger aan specialisten klaar staat om je in leven te houden, verdwijnen deze na de behandeling haast net zo abrupt uit je leven als dat ze je leven binnen walsten. Terwijl je juist in die fase zoveel hulp kunt gebruiken en juist die nazorg wat mij betreft ook onderdeel zou moeten zijn van de behandeling.”

Ook Irene Corzilius en Anita Schimmel werden getroffen door borstkanker. Zij delen de mening van Annet Ceelaerts en gebruikten hun borstkanker ervaring om hun leven een andere draai te geven en anderen te gaan helpen. Marlies Schoenmakers gebruikte haar werk en levenservaring om iets voor vrouwen na borstkanker te gaan betekenen. 

Irene Corzilius, ervaringsdeskundig en nu coach na kanker: “Ongeveer een derde van de mensen met of na kanker worstelt met problemen zoals angst, vermoeidheid, somberheid en relatieproblemen en heeft behoefte aan professionele ondersteuning. 

Anita Schimmel richtte na haar borstkanker ervaring een stichting op: “Alle beha’s zien er medisch uit als je na borstkanker met chronisch borstoedeem te maken krijgt. Bratelle ontwikkelt een vrouwelijke beha met een masserende werking. 

Marlies Schoenmakers (Yin Yoga docent) heeft gewerkt in de farmacie: “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat yoga en meditatie de kwaliteit van leven en vermoeidheidsklachten verbetert. Het voordeel van online lessen is dat je geen (vermoeiende) reis hoeft te maken naar de studio. 

Ieder jaar staat de hele maand oktober wereldwijd in het teken van aandacht voor borstkanker. Bij deze wereldwijde actie zijn duizenden organisaties betrokken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie