U bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet.
U bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet. Week tegen Kindermishandeling

Week tegen Kindermishandeling

18 november 2021 om 10:06 Lokaal Deel je nieuws

Elke week is wel een Week van... om extra aandacht te vragen voor een thema. Deze week is het Week tegen Kindermishandeling. En dat is helaas niet voor niets. Kindermishandeling is vaak dichterbij dan je denkt.

Mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik zijn voorbeelden van kindermishandeling. Maar denk ook aan kinderen die getuige zijn van gezinsgeweld. De praktijk leert dat in een gezin waar sprake is van kindermishandeling vaak meerdere vormen tegelijk voorkomen. De gevolgen van kindermishandeling zijn groot. Zo heeft een mishandeld kind, naast al het emotionele leed, bijvoorbeeld meer kans op een psychiatrische stoornis, depressie, angststoornissen, drugsgebruik en seksueel risicogedrag. Ook is er een verhoogd risico om later eigen kinderen te mishandelen 

Hoe herken je kindermishandeling?
Het herkennen van kindermishandeling is moeilijk. Kinderen die mishandeld worden durven er vaak niet over te praten. Ze schamen zich, zijn bang dat hun ouders boos worden of ze denken dat niemand ze zal geloven. Sommige kinderen denken ook dat ze niet thuis mogen blijven wonen als ontdekt wordt dat het thuis niet goed gaat.

Kindermishandeling gebeurt door ouders, stiefouders en andere volwassen familieleden. Maar er zijn ook gezinnen waar het bijvoorbeeld ‘normaal’ is dat broers elkaar slaan. Ook dit is huiselijk geweld.

Mogelijke signalen
Signalen variëren van concentratieproblemen tot overdreven vriendelijk gedrag en van zich niet willen omkleden voor de gymles tot slaapproblemen en geen vertrouwen in zichzelf. Bedenk wel dat signalen geen zekerheid geven. Een kind kan bijvoorbeeld ook veel blauwe plekken hebben omdat hij vaak stunts uithaalt met zijn skateboard. Of weinig praten omdat hij gewoon verlegen is.

Vermoeden van kindermishandeling?
Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is, klopt dat vaak ook. U bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet. Wat kunt u doen?
Benoem wat u ziet of merkt, maar doe geen aannames. Heeft een kind vaak blauwe plekken, zeg dan bijvoorbeeld alleen ‘Mij valt op dat…’ Ziet u op tegen zo’n gesprek, dan kunt u advies vragen aan Veilig Thuis via 0800-2000.

Ook kunt u contact opnemen met Lariks en de situatie bespreken. De consulenten van Lariks werken volgens de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. 

Bel bij direct gevaar altijd 112. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie