Lijsttrekker Fenneke van der Vegte werd onlangs bij haar benoeming tot wethouder in de bloemen gezet door burgemeester Bouwmeester.
Lijsttrekker Fenneke van der Vegte werd onlangs bij haar benoeming tot wethouder in de bloemen gezet door burgemeester Bouwmeester. Daan Bleuel

Fenneke van der Vegte lijsttrekker GroenLinks-PvdA

19 november 2021 om 17:22 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

LEUSDEN Dinsdag 16 november hebben de leden van GroenLinks en PvdA Leusden Fenneke van der Vegte gekozen als lijsttrekker van hun partij. Daarmee is GroenLinks-PvdA -voor zover nu bekend- de enige politieke partij in Leusden met een vrouw als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Van der Vegte is momenteel wethouder in de huidige coalitie en zal als kandidaat wethouder ook beschikbaar zijn voor een nieuwe periode.

Van de redactie

De huidige fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA, Marcel Sturkenboom, staat op de tweede plek. Denise Houtveen is op plek drie van de kandidatenlijst gekozen. Bij de vorige verkiezingen stond ze op plek vier en na een succesvolle raadsperiode is ze nu een vaste waarde in de fractie geworden. Het huidige raadslid Like van Hulten kreeg geen verkiesbare positie toebedeeld. GroenLinks-PvdA is in de huidige gemeenteraad met vier zetels vertegenwoordigd. Het linkse blok is -samen met de VVD- de op één na grootste fractie in de raad. Alleen het CDA is met vijf zetels beter vertegenwoordigd. 

NIEUWKOMER Nieuwkomer in de lokale politiek Tjeerd Meester is de nummer vier. Met veel bestuurlijke werkervaring in Den Haag op zak, zal Tjeerd, die al ervaring opdoet in de huidige fractie, zich naar verwachting snel zich bewijzen in de Leusdense gemeenteraad. Jaap Bouman is de nummer vijf. Gespecialiseerd op onderwijs en financiën en klaar voor een grotere rol in de gemeentepolitiek. De ervaren Joost van Herpen, gepokt en gemazeld in de Leusdense politiek staat op zes. Daarmee is de top van de lijst een mooie samenstelling van ervaring en enthousiasme.

In totaal zijn 17 mensen op de kieslijst van GroenLinks-PvdA aan te vinken in maart. Onder hen ook oud-wethouder Erik van Beurden die als lijstduwer zijn niet aflatende betrokkenheid bij Leusden onderstreept. Met 7 nieuwe mensen op die lijst is de doorstroming van nieuw talent en de mix met ervaren mensen een succes te noemen.

‘NATUURLIJK LEUSDEN’ ‘Natuurlijk Leusden’ is de sprekende en kernachtige boodschap van het verkiezingsprogramma, dat binnenkort wordt gepubliceerd. Marcel Sturkenboom: ,,Als team zetten wij ons in voor een sociaal, vitaal en duurzaam Leusden, Achterveld en Stoutenburg. Een dorp waar het geweldig is om te wonen en te werken. Een gemeenschap waarin inwoners samen zorgen voor elkaar en voor de natuur. Maar waar we ook te maken hebben met grote uitdagingen op het gebied van wonen, klimaat, biodiversiteit en ongelijkheid. Die uitdagingen gaan we niet uit de weg. Dat geldt ook voor het aanpakken van de verborgen armoede, het stimuleren van een gezonde leefstijl, werkgelegenheid of betaald wonen. En natuurlijk zetten we in op het behoud van sterke verenigingsleven, het creëren van woonzorg-combinaties en ondersteunen van buurtinitiatieven.”

De ambities van GroenLinks-PvdA zijn groot. Bij voorkeur wil de partij opnieuw deel uitmaken van het college van burgemeester en wethouders. Kandidaat voor een positie in het college is wethouder Fenneke van de Vegte, die onlangs in het dagelijks bestuur van de gemeente het stokje van Erik van Beurden overnam. 

‘BEPALEND VOOR DE TOEKOMST’ ,,We hebben de afgelopen twee raadsperioden laten zien dat we de verantwoordelijkheid aan kunnen en willen dat blijven doen. We staan voor zorgvuldig overleg met en maximale betrokkenheid van inwoners bij het ontwikkelen en uitvoeren van plannen. We zetten nadrukkelijk in op mensen, dieren en planten. We gaan het groene karakter van en de biodiversiteit in onze wijken en het buitengebied nog meer te stimuleren. Dat is essentieel voor ons welzijn, onze gezondheid en het klimaat en bepalend voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie