EU-onderhandelaar Michel Barnier 'in town' om te praten over gevolgen van de Brexit.
EU-onderhandelaar Michel Barnier 'in town' om te praten over gevolgen van de Brexit. John Spijkerman

Onderweg naar de Brexit (2):Handen schudden én aanhouding door politie

7 juni 2018 om 06:20 lokaal

LEUSDEN Leusdenaar John Spijkerman rijdt een jaar lang links. Hij doorkruist het Verenigd Koninkrijk om het Brexit-verhaal achter de Britten op te tekenen. Elke maand geeft hij een lift. Dit keer bivakkeert hij op de grens van Ierland en Noord-Ierland, een praktische uitvalbasis.

John Spijkerman

Na meer dan drie weken rondreizen in Ierland, heb ik dan eindelijk de Iers-Noord Ierse grens bereikt. In Quigley's Point sta ik op een camping vlakbij Loch Foyle, een grensmeer. Het is een ideale uitvalsbasis voor bezoeken aan Derry of Londonderry: Noord-Ierlands tweede stad na Belfast. Ik ken de stad van Bloody Sunday in 1972 toen Britse soldaten veertien onschuldige katholiek-nationalistische demonstranten doodschoten.

ONDERDEEL Niets in Noord-Ierland is neutraal. Door de benaming Noord-Ierland te gebruiken geef je al aan dat het onderdeel van het Verenigd Koninkrijk is. Katholieken die aansluiting willen bij Ierland, hebben het daarom liever over 'The North' of de 'six counties'. Ierland heeft in totaal 32 counties, waarvan er zes in het noorden liggen.

SPANNINGEN De spanningen tussen de protestantse en katholieke gemeenschappen tekenen Londonderry/Derry. Dat wordt al duidelijk in de naamvoering: Derry of Londonderry. Protestant-unionisten willen bij het Verenigd Koninkrijk horen en hechten aan het voorvoegsel London. Katholiek-nationalisten geloven in aansluiting bij Ierland en hebben het over Derry. En Brexit brengt oude onderhuidse spanningen naar de oppervlakte.

ZUILEN De Europese Unie heeft de afgelopen twintig jaar bijna 1,5 miljard gestopt in vredesprogramma's voor Noord-Ierland. Het onderwijssysteem hier is opgesplitst in protestantse en katholieke zuilen. Er zijn programma's ontwikkeld om leerlingen met elkaar in contact te brengen en te laten zien dat we uiteindelijk allemaal mensen zijn met dezelfde wensen, verlangens en angsten. Om de verzoening tussen de gemeenschappen tot uitdrukking te brengen is de Peace Bridge aangelegd over de Foyle. De brug verbindt de Waterside, waar veel protestanten wonen, met het stadscentrum en de Bogside, waar vooral katholieken wonen. Alhoewel echt samenleven nog steeds moeilijk blijft, zijn de contacten tussen de twee gemeenschappen verbeterd.

'REMAIN' Wat Brexit betreft heeft een ruime meerderheid in de stad, maar ook in Noord-Ierland als geheel, 'Remain' gestemd en wil dus in de EU blijven. EU-onderhandelaar Michel Barnier bezocht de stad om met zakenleven, politici en anderen te praten over de mogelijke gevolgen van Brexit.

FOTOMOMENT De dag ervoor hoorde ik van het bezoek van Barnier en ik besloot naar het stadhuis te gaan waar Barnier ontvangen werd. Tot mijn verbazing kon ik - gewapend met fototoestel - gewoon naar binnen lopen en plaatsnemen in het gangpad. Plots ging er een deur open en kwam er een grijze man naar buiten die wat handen begon te schudden. Hij kwam ook naar mij toe en begroette me als een oude bekende. Ik stond op en gaf hem een hand.

Het was Michel Barnier himself. Zat ik daar te wachten tot een goed fotomoment, verraste de Fransman me en heb ik geen foto van het onvergetelijke moment dat hij me hand schudde… Gelukkig kwam het later allemaal goed toen hij samen met burgemeester Mc Hugh een korte rondgang maakte over de stadsmuren. Ik heb ze echt op de voet gevolgd en mooi foto- en filmmateriaal gemaakt.

AANHOUDING Dat alles nog niet koek en ei is in Noord-Ierland, heeft uw Brexitverslaggever ervaren toen hij een foto wilde maken van het politiebureau in de grensplaats Strabane. Oké, het was in alle vroegte en ik heb een wat revolutionaire outlook tijdens langdurige verblijven in het buitenland, maar een aanhouding door de Noord-Ierse politie hakt er wel in. De agente vertelde me dat het maken van een foto van het zwaar beveiligde politiebureau kan worden uitgelegd als een terroristische activiteit.

Het geeft maar eens aan dat de situatie in Noord-Ierland ondanks alle schijn nog verre van normaal is….

John Spijkerman is ook te volgen op www.talkingaboutbrexit.com en facebook Talkingaboutbrexit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie