De leden zijn trots op de prachtige toestellen.
De leden zijn trots op de prachtige toestellen. Arnoud J Spaaij

Avanti blij met pegasus en spanbrug: ‘Nieuwe toestellen voor en door leden’

19 januari 2022 om 11:39 Overig

ACHTERVELD Ook al lag lange tijd alle training stil voor de leden van Avanti, de plannen voor de toekomst werden volop gemaakt en uitgerold. Een grote wens was de verbetering van een aantal toestellen. De turnsters van Avanti deden er alles aan om het benodigde geld bijeen te krijgen.

Arnoud J Spaaij

En het lukte de meiden van Avanti in Achterveld om zelfs vele duizenden euro’s te verzamelen. Dat was nodig, want de pegasus en een spanbrug zijn dure toestellen. Maar om goed te kunnen trainen bleken de apparaten gewoon nodig.
Een pegasus is een turntoestel dat voor spectaculaire sprongen in het toestelturnen wordt gebruikt. Het toestel kwam in 2002 in de plaats voor het bekende turnpaard. Een pegasus is veel veiliger gezien de complexiteit van de huidige sprongen in de turnsport.

Laura Heideveld, trainster bij Avanti, legt uit: „De pegasus hadden we echt nodig, omdat sommige selectie-meiden op wedstrijden met dit toestel moeten turnen. Het was best lastig trainen voor een toestel dat je niet hebt. Wij hebben als vereniging goed gespaard voor een pegasus. We hebben hier verschillende acties voor gedaan zoals een kraskaartenactie, een speculaasactie, een flessenactie bij de Spar en gebruik gemaakt van Rabobank clubsupport. Na al deze acties hadden we eindelijk het geld bij elkaar voor de pegasus en hebben we deze kunnen aanschaffen.”

Het was best lastig trainen voor een toestel dat je niet hebt

SPANBRUG Het afgelopen jaar kon ook een zeer gewenste spanbrug worden aangeschaft. Een soortgelijk toestel was al bij Avanti aanwezig, maar het oude model stond op één voet. Een spanbrug wordt met kabels stabiel gemaakt wat fijner is om mee te sporten en ook weer de veiligheid ten goede komt.

Laura Heideveld geeft samen met Renate Haverlag de trainingen in de sporthal waar Avanti de lessen organiseert. De spanbrug wordt daar iedere zaterdag opgebouwd. Laura is enorm blij met de verbeteringen voor de turnsters: „Na de pegasus was het volgende toestel op ons lijstje een spanbrug. Ook hiervoor hebben we verschillende acties gedaan. Een sponsorloop, ook weer de Rabobank clubsupport en een supermarkt heeft ons gesponsord. Ook de spanbrug wad nodig. Deze brug is een stuk steviger als de brug die we hadden. Nu kunnen we moeilijkere dingen leren. De oude brug is nu een kleine brug geworden. Die kunnen we gebruiken voor de jongere meiden. Een win-win situatie dus.”

COMPLEET De turnsters bij Avanti oefenen op vier toestellen. Dat is op de mat, met sprong op de pegasus, op de brug-ongelijk en op een evenwichtsbalk. Ook zijn er oefeningen met de ringen en op de trampoline. Door op ieder toestel te oefenen leren leden tal van verschillende bewegingen. En dan, na veel trainen, worden alle aparte bewegingen achter elkaar gezet en ontstaat er een hele oefening.

De trainingen lagen, net als elders, bij Avanti stil door de coronamaatregelen. Maar die tijd werd door de leden goed benut en, nu sporten weer mogelijk is, is Avanti met de nieuwe toestellen helemaal klaar om alle facetten te kunnen trainen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie