,,Het is enorm knap dat Wendy van Delzen en Marjolein Stots de kinderen zo ver kregen dat ze dit durfden in de groep. Dit is iets wat wij niet kunnen.
,,Het is enorm knap dat Wendy van Delzen en Marjolein Stots de kinderen zo ver kregen dat ze dit durfden in de groep. Dit is iets wat wij niet kunnen." Marjolein Stots

Dolle pret workshops opera

7 juli 2018 om 15:30 lokaal

LEUSDEN Basisscholieren van Sint Jozef in Achterveld en 't Palet in Leusden-Zuid kregen een workshop opera door theaterdocent Wendy van Delzen en zangeres Marjolein Stots. Dit gebeurde in het kader van de opera Il Bosco dell'amore, die 30 en 31 augustus en 1 en 2 september opgevoerd wordt bij Leusderend.

Gerhard te Winkel

De opera is een laagdrempelige, toegankelijke belevenis met een internationale cast van zangers, maar ook met zangers en dansers uit de regio. ,,De opera heeft een actueel thema", zegt regisseur Jos Groenier. De kwaliteit van de uitvoering staat centraal. De repetities zijn zeer serieus. ,,Maar verbinding met inwoners van Leusden en de regio is een belangrijk thema voor ons", stelt Ton Weevers, voorzitter van de Stichting Opera Leusden.

LAAGDREMPELIG ,,De Stichting Opera heeft in haar doelstelling staan dat de opera als muzikale belevenis laagdrempelig moet zijn. Specifiek zijn er twee groepen aangeduid waaraan voorafgaande aan de voorstellingen uitleg wordt gegeven over de opera. Deze twee groepen zijn kinderen op de basisscholen en kwetsbare groepen. Op deze laatste groep komen wij in één van de volgende achtergrond artikelen terug", vervolgt Weevers.

,,Alle basisscholen in Leusden zijn aangeschreven om voor groep 7/8 een lesuur opera te geven. De Sint Jozefschool en 't Palet wilden dat hun leerlingen een workshop kregen. Op beide scholen werd de workshop in twee groepen gegeven. De kinderen van de workshop worden met hun begeleiders en leraren uitgenodigd om op zondagmiddag 2 september de voorstelling gratis te bezoeken, zodat theorie en praktijk met elkaar worden verbonden."

BEWUST AANDACHT Jasper van Zandwijk, directeur van 't Palet, is blij met de workshops. ,,Wij besteden bewust veel aandacht aan kunst en cultuur. In de jongste groepen is er vaak veel aandacht voor toneel en muziek. Later verwatert dat vaak op sommige scholen, omdat men andere zaken belangrijk vinden. Ieder staflid van ons heeft zich gespecialiseerd in een vorm van kunst en geeft daarin les."

De leerlingen van groep 7 en 8 van 't Palet hebben veel plezier met de workshop van Wendy van Delzen en Marjolein Stots. Wendy van Delzen leerde de kinderen in een personage te veranderen. Dat begon met het openen van een echoput, waarna de kinderen haar na moesten doen. Ondertussen vertelde ze over de personages in de opera.

Marjolein Stots is een Leusdense zangeres, die met Wishful Singing optredens in onder meer Italië, Japan en China gedaan heeft. De Achterveldse leerlingen vonden dit een bijzondere prestatie. Ze wilden weten wie dan de vliegtickets betaalde en hoe ze daar terecht kwam. Stots is één van de zangers van de opera. ,,Ik kan eindelijk eens op mijn fiets naar mijn werk", grapte ze.

SPASTISCHE DOLFIJN De leerlingen van 't Palet deden ook een oefening waarbij ze personages moesten uitbeelden, die over straat lopen. De kinderen bleken over een ruime fantasie te beschikken. Ze speelden onder meer een spin, een spastische dolfijn, Donald Trump, een lilliputter, James Bond en soldaten.

Marjolein den Boogaard, leerkracht van groep 7, van de Sint Jozefschool noemt de workshop 'een groot succes'. ,,Wendy van Delzen en Marjolein Stots hebben de kinderen geleerd zich uit te drukken met hun stem en lichaam. Het is een enorm knap dat ze de kinderen zo ver kregen dat ze dit durfden in de groep. Dit is iets wat wij niet kunnen."

AANVULLING Ook Den Boogaard ziet de workshop als een aanvulling op het lesprogramma. ,,Onze school vindt het heel belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen dat ze ook met een kunstvorm als opera in aanraking komen. Sommige kinderen worden heel erg blij van muziek. We zien dat ze al voorkeur voor bepaalde muziek krijgen. Dan is het goed dat ze ook weten dat dit bestaat. Kinderen ervaren dit als een stimulans. Dat vinden we zo belangrijk. We vinden dat dit bij de schoolopleiding en de opvoeding hoort."

Iedereen was onder de indruk van de spontaniteit waarmee de kinderen improviseerden. Den Boogaard: ,,De leerlingen moeten toch eerst een drempel over, voor ze durven. Dat deden Wendy en Marjolein fantastisch. Het was heel fijn om professionals aan het werk te zien. Deze workshop was geweldig voor de groepsband."

PRACHTIG De leerlingen beelden jonge kinderen, slangen en andere dieren uit. Ze speelden mime en sportieve mensen. Ze waren zeer opgetogen over de les. 'Ze werden er wel wat luidruchtig van, maar dat hoort bij zo'n les"', vindt Marjolein den Boogaard. ,,De leerlingen vonden de workshop ook prachtig. Na afloop wilden ze allemaal weten wanneer ze naar de voorstelling konden gaan."

Die kans krijgen ze op 2 september op Leusderend, bij oude Leusdenaren ook wel bekend als Don Bosco.

Voor informatie zie de website operaleusden.nl of mail naar info@operaleusden.nl

Tot de uitvoeringen zal de Leusder Krant vaker aandacht gaan besteden aan de opera en de (neven)activiteiten die daar omheen worden georganiseerd om de bevolking van Leusden erbij te betrekken.

De leerlingen van Sint Jozef (foto) en 't Palet mogen op 2 september gratis naar de opera.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie