Het projectkoor bestaat uit zangers uit Leusden en omgeving. Martine van Driel: ,, Ik vind het zo leuk dat ik in mijn woonplaats aan zo'n mooi project mag meedoen.
Het projectkoor bestaat uit zangers uit Leusden en omgeving. Martine van Driel: ,, Ik vind het zo leuk dat ik in mijn woonplaats aan zo'n mooi project mag meedoen." Opera Leusden

Grote Leusdense inbreng bij opera

15 juli 2018 om 06:30 lokaal

LEUSDEN De opera Il Bosco dell'amore maakt behalve van een internationale cast ook gebruik van regionale en Leusdense zangers en dansers. De versmelting van professionals met amateurs maakt van de opera een uniek project. De opera is 30 augustus tot en met 2 september te zien op Leusderend.

Gerhard te Winkel

De repetities voor de opera zijn in volle gang. Een groep jonge meisjes oefent zondagochtend bij Studio Pauline. Ze dansen op operamuziek. ,,De dans is een mengeling van klassiek ballet en hiphop", vertelt Pauline de Jager, die de groep leidt en eigenaar is van de dansschool voor kinderen. De dansers moeten op een andere manier tellen dan gebruikelijk. Dat maakt het spannend en uitdagend voor hen.

De meisjes dragen pijl en boog, want ze moeten Daphne - deze hoofdrol wordt vertolkt door Donij van Doorn, beschermen. Jos Groenier, de regisseur, kijkt geconcentreerd toe. In zijn hoofd ziet hij al helemaal hoe de opera op het Leusderend gaat werken. Er wordt nu gerepeteerd in de studio en in De Meent.

SPANNEND Op locatie moet alles op zijn plek vallen. ,,Best spannend", vinden de dansers Britt van Eeden en Lynn van Horik. En zanger Jan van Ginkel uit Woudenberg: ,,We leren dat we flexibel moeten zijn. We repeteren het nu op een bepaalde manier, maar dat kan straks nog veranderen."

Pauline de Jager zorgt dat de danseressen een steeds duidelijker beeld krijgen van het project en hun rol erin. ,,De regisseur heeft me een duidelijk beeld geschetst. Dat breng ik over op de meisjes."

,,We zijn het instrument van de dirigent", legt Van Ginkel uit. Beide groepen moeten niet alleen dansen en zingen, maar ook acteren en figureren.

TROTS De interviews vinden plaats na de repetities. Alle zangers en dansers komen opgetogen en blij naar buiten. Ze zijn allemaal druk bezig met allerlei projecten op het gebied van hun grote liefdes, maar deze opera is toch speciaal en bijzonder. Iedereen is na audities uitgekozen en doet zijn uiterste best. ,,We zijn trots dat we mee mogen doen', zeggen Britt en Lynn. ,,We doen veel ervaring op. Donij van Doorn is een zangeres bij André Rieu en kwam hier gewoon met ons repeteren. Dat is toch bijzonder."

Martine van Driel is coördinator van het projectkoor waarin ze vorig jaar bij de eerste editie van de opera meezong. ,,Voor ons is elk moment in de opera van belang. De saamhorigheid tussen alle leden van de cast is geweldig. Dat is zo leuk om mee te maken. We hebben zoveel plezier."

NIEUWSGIERIG Jan van Ginkel is lid van de Woudenbergse Poortzangers en zingt carols in de kerk. Nu doet hij mee in een Italiaanse opera in een modern jasje gestoken. ,,Veel mensen uit mijn omgeving zijn verbaasd en nieuwsgierig. Ze vragen me wat ga je doen en hoe kom je nu in zo'n project terecht. Dan zeg ik: om kijken." Volgens insiders is Van Ginkel het castlid dat de meeste kaarten aan de man gebracht heeft.

Iedereen kijkt erg uit naar de uitvoering, eind augustus, begin september. ,,Maar de weg er heen is ook zo leuk. Samen zingen iets moois scheppen. Daar kan ik echt van genieten'', verklapt Martine van Driel. Britt en vlogger Lynn verheugen zich op de voorstellingen, maar zijn ook wel nerveus. Het ligt niet aan hun gebrek aan ervaring. Beiden dansen ze al sinds ze 2 jaar zijn. Ze doen sinds die tijd ook al mee aan opvoeringen. ,,Dansen is mijn leven", zegt Lynn. ,,Dat klopt", beamen , Britt en Pauline.

De dansers van de groep waren als peuter al bij Studio Pauline. ,,Meestal nemen ze afscheid als ze een jaar of vijftien, zestien zijn. Dat is emotioneel. Ik heb hen zien opgroeien." Pauline de Jager is er trots op dat drie van haar leerlingen geselecteerd zijn voor de academie van het Nationale Ballet. ,,Dat is echt een bijzondere prestatie."

INGEWIKKELD Het koor is speciaal voor dit project samengesteld. De leden komen uit allerlei koren in Leusden en de omgeving. Voor de gelegenheid moeten ze Italiaans zingen. ,,Best ingewikkeld", vindt Jan van Ginkel. Hij oefent thuis veel en vraagt of zijn Italiaans goed klinkt. ,,In de loop van de jaren ben ik andere muziekstijlen gaan waarderen. Opera was vroeger niets voor mij. Ik hield bijvoorbeeld van Normaal. Tegenwoordig ga ik ook naar orkesten en opera. Ik vind het geweldig om te zien hoe ze samenspelen, iets moois maken en plezier beleven."

Martine van Driel kijkt reikhalzend uit naar de uitvoeringen. ,,Je zit dan echt in een bubbel. Je weet: nu moet ik naar de schmink, nu moeten we daar naartoe, nu moeten we gaan zingen. Dat is heel leuk om mee te maken. Het normale leven gaat volkomen aan je voorbij. Dat komt later weer. Het is schitterend om helemaal gefocust te zijn op zo'n project. Ik vind het zo leuk dat ik in mijn woonplaats aan zo'n mooi project mag meedoen. Het geeft me een gevoel van verbinding en maakt het extra leuk om te zingen."

Meer informatie: operaleusden.nl of mail naar info@operaleusden.nl. Tot de uitvoeringen besteedt de Leusder Krant regelmatig aandacht aan de voorbereidingen en achtergronden van Il Bosco dell'amore.

Bij Pauline de Jager bereiden de danseressen zich - met pijl en boog - voor op de uitvoeringen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie