Burgemeester Bouwmeester kijkt toe bij het opstellen van het peloton van Categorie 5/6. Arnoud J Spaaij

Zinderende warmte deert Tour de Junior-deelnemers niet

25 juli 2018 om 07:03 lokaal

ACHTERVELD De zinderende warmte heeft weinig effect op de sporters. In de eerste wedstrijden wordt er al flink gekoerst deze week. Toch kende de organisatie aanzienlijke problemen bij de start. Vrijdag werd namelijk de portaal bij start-finish omver gereden.

Arnoud J Spaaij

De opgebouwde portaal, die over de volle breedte van de weg bij start-finish was opgebouwd vorige week, werd van vrijdag op zaterdag om 2.00 uur door een boer met een aanhanger met stro omgereden. De vier en halve meter hoge stalen constructie werd door de boer met dranghekken, schoren, vlaggen en geïnstalleerde apparatuur zo'n 50 meter meegetrokken. Een grote schrik voor vrijwilligers en sporters, met name omdat in eerste instantie niet duidelijk was of de ravage herstelbaar zou zijn. De politie moest eraan te pas komen om de dader op te sporen. Dat lukte redelijk vlot, maar daarmee was er nog geen nieuwe start-finish gerealiseerd. Gelukkig wist men in Achterveld met vereende krachten en de service van het Achterveldse bedrijf Flex-Rental binnen een dag een nieuwe portaal te plaatsen.

OPENINGSWEDSTRIJDEN Zondag konden de openingswedstrijden dus gewoon verreden worden alsof er niets gebeurd was. De Veteranen 60+ en 69+ gingen keurig om 14.00 uur van start. Eén veteraan die speciaal uit Duitsland was komen rijden met de auto stond al om 10.00 uur 's morgens gereed met fiets in wieleroutfit. Verkeerd geïnformeerd en gedesillusioneerd vertrok de man huiswaarts. Hij wilde niet wachten tot de middag. Hans van Bavel finishte bij de 69+ voor Guus Zantingh en Gerard Albrink in een prachtige eindsprint. Bij de 60+ gingen Bert Bakker en Arie Blomberg bijna gezamenlijk, maar wel in die volgorde, over de finish. Maas van Beek sloot met ruim 24 seconde achterstand aan als nummer drie.

MASTERS Bij de masters 30+ verliep het spannender. Ze mochten om 16.00 uur van start. Het peloton van zo'n 35 renners kreeg te maken met een sterke en lange ontsnapping. Aanvankelijk sprongen Imo de Pruijssenaere, Marc Borst en Roel van Gameren weg en ze leken zelfs alles op een ronde te gaan zetten. Op het 1150 meter lange criteriumparkoers was het echter Sander Boerkamp die wist over te springen en zo aansloot bij de andere drie. Daarna werd die aansluiting van de kopgroep bij de grote groep met een ronde verschil alsnog gerealiseerd. Inmiddels laat in de middag werd de strijd beslecht in de drukkende warmte. De Pruijssenaere, Borst en Boerkamp haalden de eerste drie plaatsen binnen.

JEUGD De eerste wedstrijden van het jeugdwielertoernooi verliepen wisselend. Bij Categorie 5/6 en Categorie 7 en Nieuwelingen Meisjes bleven de pelotons redelijk bijeen. Bij Categorie Nieuwelingen ontstond echter een kopgroep van zes renners. Die reden zo sterk dat ze elkaar vast wat cadeautjes gaven. De kleuren van de truien en de punten werden een beetje verdeeld. Maar het is nog erg vroeg in het toernooi dus of de lieve vrede zo blijft moet nog worden afgewacht. Gaande deze week kon er in deze categorie nog wel eens wat vuurwerk ontstaan.