Afbeelding
Arnoud J Spaaij

Oogstdag laat geschiedenis zien

11 augustus 2018 om 20:44 lokaal

LEUSDEN Met veel oude ambachten, originele werktuigen uit de vorige eeuw en wel zo'n zestig medewerkers, veelal vrijwilligers, was de oogstdag op Landgoed Den Treek - Henschoten een prachtig vakantie-uitje voor veel bezoekers. Veel ouders met kinderen maakten van dit eigenlijk vooral historische evenement een gezellige dag uit.

Arnoud J Spaaij

De Stichting Behoud van Oude Werktuigen heeft inmiddels alweer enkele jaren haar domicilie gevonden op het erf van boerderij Groot Zandbrink aan de Postweg in Achterveld. Zo vertelde Gijs van Apeldoorn, omroeper tijdens de oogstdag: ,,Maar voor de oogstdag zijn we naar volle tevredenheid al twintig jaar te gast op het Landgoed Den Treek. De mensen weten de oogstdag te vinden", zei Van Apeldoorn tussen het omroepen door.

OUDERDOM ,,Zo'n stukje herkenbaarheid is goed voor ons evenement. We werken met zo'n zestig vrijwilligers die allemaal een taak hebben. Ja, daar merken we wel dat ons erfgoed te kampen heeft met wat ouderdom. Er zijn toch steeds minder mensen die onze werktuigen kunnen bedienen en ambachten nog uitvoeren."

LEERZAAM UITJE De interesse van het publiek was wellicht juist daarom extra groot. De oogstdag laat vooral de periode van voor de Tweede Wereldoorlog en vlak erna zien. Een leerzaam uitje dus voor veel mensen omdat het dagelijks leven van die periode door de wederopbouw in de jaren 50 vrijwel uit het collectieve geheugen is verdwenen.

Naast oogstwerkzaamheden waren er ook demonstraties van eigentijdse dingen. Herder  Arjen Daalhuisen liet met de schapen van Treeker Wissel zien hoe het schapendrijven werkt en politiehonden demonstreerden hun taak in de maatschappij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie