Afbeelding
Pixabay
Column

Vredeslied

18 mei 2022 om 11:31 Column

Het moet een onvergetelijke avond zijn geweest, samen met Oekraïense gasten naar het Eurovisie Songfestival kijken. Juichen voor S10, juichen voor het Kalush Orchestra; het gebeurde zaterdag ook in Leusdense huiskamers, weet ik. En ook al was de hoofdprijs meer een soort troostprijs, de overwinning is ze van harte gegund. Sterker, dat ‘wij Europeanen’ met deze omhelzing van het oorlogsland laten zien wie écht het hoogste lied zingt, dat is pure poëzie. Een vredesboodschap, waar geen tekstdichter of liedjesschrijver tegenop kan.

Hartverwarmend zijn ook de initiatieven in Leusden om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. In de afgelopen weken hebben al honderden inwoners hun hulp aangeboden via Gastvrij Leusden en ook kerken, scholen, sportverenigingen, bedrijven, Kiwanis, Rotary en De Ronde Tafel dragen hun steentjes bij. Hulde voor dit collectief.

Ach, wij rommelen wat af in deze gemeente, al zitten er soms ook waardevolle en bruikbare spullen tussen

Ook de harde werkers in het voormalig kantoorpand van Zilveren Kruis aan de Storkstraat verdienen een compliment. Over twee weken is dit een verblijfplaats voor 240 mensen. Nee, niet zomaar mensen, maar mensen die zijn gevlucht uit een oorlogsgebied. Zij mogen hier schuilen. In dat licht van angst, verdriet en ontreddering vind ik het persoonlijk overigens vervreemdend dat de gemeente Leusden komende dinsdag eerst de schuilplaats opent voor belangstellenden. U en ik mogen even kijken hoe de ontheemden straks in Leusden mogen leven. Alle vertrouwen in de goede bedoelingen, maar kunnen we dat inkijkje niet afdoen met een paar foto’s op de gemeentesite of in deze krant? Onze nieuwe logees hebben immers niets, behalve straks dat kleine beetje privacy in een oud kantoorpand. Ik wil daar dinsdag niet de ramptoerist uithangen.

Mochten er behalve diensten trouwens nog spullen nodig zijn voor onze Oekraïense gasten, Leusden heeft genoeg. Na Hamersveld op Koningsdag, zette Rozendaal afgelopen zaterdag de binnenboel buiten. En komende zondag is Tabaksteeg aan de beurt. Ach, wij rommelen wat af in deze gemeente, al zitten er soms ook waardevolle en bruikbare spullen tussen. Het is een wonderlijke volkscultuur, dat ge-handjeklap over de kleinste prullen. Spontaan doemde een vraag in mij op: zouden er ook spullen zijn van de vrijmarkt in Hamersveld die via de garagesale in Rozendaal komend weekend weer opduiken op de rommelmarkt in Leusden-Zuid? Je reinste recycling in Leusden.

En mocht er zondag toch nog iets overblijven, dan weten ze daar op de Storkstraat wellicht nog iemand blij mee te maken.

Uw kantlijnschrijver werd afgelopen weekend trouwens blij gemaakt met een tweedehands olijvenboom. Lucia wilde hem kwijt. Mijn Italiaanse hart gunde dit botanisch erfgoed een plek in de voortuin, al heeft één tak de verhuizing niet overleefd. De eerste olie is voor Lucia, de olijftak bewaar ik naast een kaarsje voor Oekraïne.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie