Afbeelding
Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

Leusden toont zich ‘inbraakproof’ en door thuiswerken nog meer

4 april 2022 om 13:41 Inbraak

LEUSDEN Leusdenaren hebben veel minder te vrezen voor een woninginbraak dan inwoners in de rest van het land. Het absolute aantal woninginbraken was vorig jaar 20, slechts 1,5 per duizend huishoudens. Dat is ongeveer de helft van het landelijke gemiddelde van 2,9 inbraken per duizend woningen.

In 2021 werd er in het hele land ruim 23.500 keer ingebroken in een woning. In totaal werden er ruim tweeduizend mensen van inbraak verdacht, bijna een kwart minder dan het jaar daarvoor. Dat meldt het CBS maandag. In het Gooi en de provincie Utrecht vinden relatief de meeste inbraken plaats, maar niet in Leusden dus.

Volgens het statistiekbureau is het aantal woninginbraken in tien jaar tijd met zo’n 75 procent gedaald. Ook meent het CBS dat het aannemelijk is dat het vele thuiswerken en thuisblijven de afgelopen twee jaar de kans op inbraak heeft verkleind.

PROVINCIE UTRECHT De gemeenten waar in 2021 relatief de meeste inbraken zijn gepleegd, liggen bijna allemaal in de provincie Utrecht en het Gooi. In Zeist zijn naar verhouding de meeste inbraken geregistreerd, namelijk 8,1 per 1.000 inwoners. Ook in de gemeenten Laren, Baarn, Boekel en De Bilt ligt dit aantal boven de 6. 

Van de vier grote steden slopen dieven het vaakst een huis binnen in Utrecht (3,8 keer per 1.000) en het minst vaak in Rotterdam (3,1 keer). Inwoners van Borsele, Texel, Katwijk, Veere, Zwartewaterland, Westerkwartier, Opmeer, Achtkarspelen, Harlingen en Dinkelland hadden weinig te vrezen voor het dievengilde. In deze gemeenten werd minder dan één keer per 1.000 huishoudens ingebroken.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).

OUDERE DADERS Het valt het CBS wel op dat het aandeel jongeren dat wordt verdacht van woninginbraak steeds kleiner wordt. Tien jaar geleden was nog ongeveer de helft van de inbrekers jonger dan 25 jaar, nu is dat bij een derde van de inbraken het geval. De gemiddelde leeftijd van een woninginbreker is gestegen van 28 tot 31,5 jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie