Thalita Boogaard van de bibliotheek snuffelt alvast even in een popgeschiedenisboek van Lex Harding.
Thalita Boogaard van de bibliotheek snuffelt alvast even in een popgeschiedenisboek van Lex Harding. Hans Beijer

Voorlezen aan mensen met dementie blijkt groot succes

22 september 2018 om 06:40 lokaal

LEUSDEN In maart startte de bibliotheek Leusden met het experiment 'voorlezen aan mensen met dementie' in psychogeriatrisch zorgcentrum Lisidunahof. Bibliotheekmedewerkster Talitha Boogaard: ,,De deelnemers krijgen er positieve energie van, waar ze na deze activiteit nog de rest van de dag profijt van hebben."

Hans Beijer

Het begon allemaal toen Boogaard een voorleesmiddag voor kinderen in de bibliotheek leidde en werd geconfronteerd met een vrouw in een gevorderd stadium van dementie. ,,Ze wilde heel graag bij de kinderen zitten en mee luisteren naar het verhaal dat ik vertelde. Ze genoot er erg van, ging geluidjes maken en begon zelfs te praten, wat ze al een tijdlang niet meer had gedaan, zo bleek mij achteraf."

ENERGIE Dit beeld van deze oude vrouw die tijdelijk opbloeide en weer energie kreeg, bleef Boogaard bij en inspireerde haar tot een idee. Ze nam contact op met de activiteitenbegeleidster van Lisidunahof en na onderling overleg startte zij daar in maart met 'voorleessessies' voor twee groepen bewoners met dementie.

EXPERIMENT De ene bijeenkomst schoof de groep jonge mensen met dementie (tot 70 jaar) aan, de andere keer kwamen de ouderen (vanaf 70 jaar) aan de beurt. Boogaard moest alles zelf uitzoeken, omdat voor dit soort sessies geen draaiboeken zijn. Gedurende de acht sessies in vier maanden tijd leerde zij bij wijze van experiment dat de jongere deelnemers mobieler en energieker zijn en de ouderen slechter ter been en eerder moe, en dat dit consequenties heeft voor wat zij het beste kan aanbieden.

POPMUZIEK Bij de jongeren blijkt een combinatie van verhalen en (pop)muziek uit de jaren 60 en 70 heel goed te werken, bij de ouderen slaat een boekentafel met platenboeken van bijvoorbeeld het koningshuis, de jaren 50, een tv-serie, beroep of streek goed aan. Boogaard kan daarbij putten uit de rijke collectie boeken, cd's en dvd's van de bibliotheek. Het gaat dus om meer dan alleen voorlezen.

JUISTE VORM Deze maand is Boogaard weer verder gegaan met haar sessies in Lisidunahof. Deze hebben al doende de juiste vorm gevonden.

,,Ik weet dat ik niet teveel dingen tegelijk moet aanbieden, want dat wordt de deelnemers al gauw teveel. Verder probeer ik zoveel mogelijk in te spelen op wat er onder de deelnemers speelt. Geen vast programma dus, maar wel een gevarieerd aanbod waaruit ik kan putten en alles met de bedoeling om de geest te prikkelen en herinneringen op te roepen. Het is zo mooi te zien als deelnemers hierdoor gaan praten, grapjes maken en in beweging komen."

WEERKLANK De succesvolle sessies van Boogaard die meestal een half uur tot drie kwartier duren, vinden hun weerklank: ook de bibliotheek in buurgemeente Woudenberg gaat een soortgelijke samenwerking met een zorginstelling opstarten.

Op dinsdag 25 september, om 20.00 uur, houdt Bibliotheek Leusden een speciale lezing. Dan komt Hugo Borst naar Leusden om te gaan voorlezen onder de noemer 'Een leven met Alzheimer'. Hij doet dat gebeurt op Landgoed ISVW (Dodeweg 8, Leusden). Entree: 9,50 euro (www.bibliotheekeemland.nl).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie