Afbeelding
Hans Beijer

'Hekwerk' in M.A.C. House Leusden

12 oktober 2018 om 06:38 lokaal

LEUSDEN In het museum voor hedendaagse kunst M.A.C. House Leusden (adres: Dalmatië 5) is de komende maanden de solo tentoonstelling 'Hekwerk' met recente schilderijen van de beeldend kunstenaar Ernst Kraft te zien. Sinds 1989 woont en werkt hij in Malaga. Zijn werk kent een grote variatie: tekeningen, schilderijen, objecten, sculpturen en installaties.

Hans Beijer

Als kind hield Ernst Kraft al van fysieke arbeid. Door te graven en bouwen kwam hij tot rust. Als kunstenaar was het niet anders. Het resultaat hiervan is in verschillende landen permanent te aanschouwen. Het labyrint in het Beierse Passau, op het uiterste puntje land waar de Donau en Inn samenvloeien, is een tot de verbeelding sprekend voorbeeld. Het bestaat uit 26 ton kinderkopjes, wat een enorme inspanning verraadt! Andere bijzondere 'ruimtelijke' kunstwerken zijn onder meer de Boom van het Leven, de Jacobsladder en het Huis met de twee Schoorstenen.

INTUÏTIEF Zoals veel kunstenaars begon hij met het uitbeelden van de concrete werkelijkheid en maakte hij daarna van binnenuit de ontwikkeling naar abstract door, een intuïtief proces. Of er in de variatie in zijn werk een bepaald thema of leitmotiv is te vinden, daar houdt Kraft zich niet zo mee bezig en hij wil ook niet in een hokje geplaatst worden.

FASCINATIES ,,In mijn werken komen verschillende facetten van mijzelf tot uiting. Interesses en fascinaties komen en gaan, zoals labyrinten of beleving van landschappen. Soms maak ik nu iets en kom ik erachter dat ik met iets soortgelijks 20 jaar geleden ook al eens bezig was."

ONDERBEWUSTE Hij werkt sterk vanuit wat zijn gevoel hem ingeeft. Achter die intuïtie zit een heel complex van opgeslagen herinneringen, kennis, gevoelens, kortom, wat je tot dan toe hebt meegemaakt in je leven, het onderbewuste, van waaruit hij gedreven wordt. Dit gebeurt constant tijdens het creatieve proces. ,,Terwijl ik bezig ben om vanuit een behoefte, verlangen of noodzaak vorm te geven, ga ik steeds weer op een andere manier tegen mijn creatie tot dan toe kijken, kijk ik er met verwondering naar en krijg door het beeld dat opgeroepen wordt, suggesties hoe verder te gaan." Met andere woorden: de kunstenaar schept een beeld of vorm en herschept voortdurend ook zichzelf.

EEN GEHEEL Zijn werken die nu onder de titel 'Hekwerk' geëxposeerd worden, zijn in drie maanden tijd in 2017 gemaakt en vormen als zodanig een geheel, gemaakt vanuit een bepaald overheersende gedachte in die periode.

GRAFISCHE ASPECT ,,Een hek of een kruis heeft een heel grafische impact, je kunt er heel veel mee spelen. In mijn schilderijen is het grafische aspect altijd mijn uitgangspunt. Elke streek die ik maak is manifest, ik houd niet van onduidelijke verhaaltjes, het heeft iets duidelijks, staat er, heeft een doel en een functie. Die grafische opzet is leidend, dat geeft ritme en dynamiek aan de tekening." Wat deze schilderijen verder zo boeiend maakt, is dat zijn gevoelsmatige manier van werken steeds merkbaar is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie