Afbeelding
The Seaforth Highlanders of Holland

Familie van verzetsman bezoekt voor het eerst zijn executieplek

30 april 2019 om 11:22 lokaal

LEUSDEN Nabestaanden van de gefusilleerde verzetsman Johannes Hovenkamp uit Zuidlaren brengen op 4 mei voor het eerst een bezoek aan zijn plaats van executie. Hovenkamp werd 76 jaar geleden in de nabijheid van Kamp Amersfoort door de bezetter doodgeschoten. Hij werd slechts 29 jaar.

De executieplek bevindt zich op de Leusderheide, militair oefenterrein en dus verboden gebied. Kamp Amersfoort heeft toestemming gekregen van het ministerie van defensie om de familieleden naar de massagraven van destijds te brengen. De graven zijn na de oorlog gevonden en geruimd, de slachtoffers elders begraven of gecremeerd. Op de executieplekken is nu niet meer dan een kuil.

CEREMONIE In de directe omgeving van het kamp, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen zaten, werden meer dan 350 mensen doodgeschoten door de bezetter. Dat maakt de directe omgeving van Kamp Amersfoort de grootste executieplek van Nederland. Het bezoek aan het geruimde massagraf vindt plaats na de jaarlijkse ceremonie bij het herdenkingskruis Jannetjesdal op de Leusderheide.

HERDENKING De herdenking begint op 4 mei om 14.00 uur en is vrij toegankelijk onder begeleiding van medewerkers van defensie. Verzamelen tussen 13.00 en 13.30 uur bij de Genschauloods aan de Kolonel H.L. van Royenweg in Leusden. Bezoekers kunnen de bordjes vanaf de Doornseweg volgen. 

AFSCHEIDSBRIEF Tijdens de herdenking wordt de afscheidsbrief van Hovenkamp voorgedragen. Hij schreef die enkele uren, voordat hij op 24 juni 1943 werd gefusilleerd. De ceremonie bestaat verder uit toespraken, een gedicht, een minuut stilte, zingen van het Wilhelmus en een kranslegging. The Seaforth Highlanders of Holland spelen bagpipe-muziek.

Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie