Coördinator Bonnie van Vugt van het Leger des Heils: ,,We willen een laagdrempelige ontmoetingsplek zijn.
Coördinator Bonnie van Vugt van het Leger des Heils: ,,We willen een laagdrempelige ontmoetingsplek zijn." Mariska Stehouwer

'Samenleven doe je niet alleen'

27 mei 2018 om 07:00 lokaal

LEUSDEN Nadat 't Binnenhuys haar deuren had gesloten, werden in De Smederij aan de Hoefijzer de deuren geopend van een nieuwe ontmoetingsplek: De Bron van Leusden, een plek voor alle Leusdenaren. De coördinatie is in handen van Bonnie van Vugt, werkzaam bij Leger des Heils Midden Nederland.

Mariska Stehouwer

Het Leger des Heils staat voornamelijk bekend om zijn activiteiten voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Nu is het neergestreken in Leusden. ,,Het klopt dat het Leger des Heils bekend staat om haar activiteiten voor met name daklozen en verslaafden maar er bestaat ook een project Bij Bosshardt", zegt Van Vugt. ,,Bij dit project gaat het vooral om huiskamers te organiseren om bewoners achter hun voordeur vandaan te halen. Iedereen kent wel iemand in de straat die niet veel buiten komt. Dat is over het algemeen een groep waar geen zicht op is. Voor deze mensen willen wij een ontmoetingsplek zijn voor een praatje, een spelletje of andere activiteiten. Met gratis koffie en thee willen we laagdrempelig zijn."

VERBINDING ,,Alles kan en mag hier. Als mensen maar hun huis uit komen. Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Misschien dat je hier je plek kan vinden en dat er een paar wijkbewoners kunnen aanschuiven. Zo kan je iemand in zijn of haar kracht zetten. Iedereen is hier welkom en niet alleen de ouderen uit de wijk." Het doel van het Leger des Heils is de sociaal sterkeren met de sociaal zwakkeren in de samenleving te verbinden.

SOCIALE KAART Van Vugt heeft na een journalistieke loopbaan het roer omgegooid en via vrijwilligerswerk, COA en re-integratiecoach kwam zij als coördinatrice bij het Leger terecht. ,,Ik draaide voor het Leger al een huiskamer in Kruiskamp maar wilde graag naar Leusden toe. De sociale kaart moet ik nog grotendeels leren kennen dus de komende periode staan er veel gesprekken gepland om kennis te maken."

NAMEN Er bestaat nog wel enige verwarring over de verschillende namen die gebruikt worden. De gemeente wilde het vroegere schoolgebouw een nieuwe bestemming geven en veranderde de naam in Broedplaats De Hoefijzer. Doel was om lokale ondernemers betaalbare ruimte te kunnen bieden en maatschappelijke organisaties een ontmoetingsplek te laten creëren voor wijkbewoners. Het Leger des Heils en Abrona kregen de gezamenlijke open ruimtes in beheer voor het inrichten van een ontmoetingsplek en de ontwikkeling van eventuele dagbesteding voor cliënten van Abrona. De ontmoetingsplek heet 'De Bron van Leusden' en het gebouw 'De Smederij' gekregen.

ACTIVITEITEN De vrijwilligers van 't Binnenhuys zijn meegegaan naar de nieuwe locatie en voelen zich thuis, zegt Van Vugt. Naast de bestaande activiteiten van 't Binnenhuys die zijn overgenomen door De Bron van Leusden is er een inloop gestart op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en op de eerste maandag van de maand. Op woensdag is de inloop vanaf 15.30 uur. Nieuwe ideeën zullen de komende periode zeker uitgedacht gaan worden. De weggeefkast is er al een voorbeeld van. ,,Goede spullen die je niet meer nodig hebt kan je in deze kast zetten. Een ander kan het dan weer meenemen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie