Fractie GroenLinks-PvdA tegen handhaving opkoopregister kringloopwinkels

7 april 2023 om 21:03 Lokaal Deel je nieuws

De Leusdense raadsfractie van GroenLinks-PvdA maakt zich grote zorgen over de toekomst van de kringloopwinkels in de gemeente. Als gevolg van een nieuwe wet tegen heling en witwassen moeten deze namelijk alle binnengebrachte spullen registreren. Dat betekent dat elke koffiemok of babytruitje moet worden ingeboekt op naam van de inleveraar, die zich daarbij ook nog eens moet identificeren. 

De nieuwe wet leidt tot een enorme werklast die de bedrijfsvoering in gevaar brengt. Bovendien werpt de registratie een flinke drempel op voor het (gratis) aanleveren van goederen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft aangegeven de wet voor kringloopwinkels aan te zullen passen, maar dit kan nog wel een jaar duren.

De controle op de naleving van de registratieplicht is opgedragen aan de gemeenten. Raadslid Fenneke van der Vegte dringt er echter via schriftelijke vragen bij het college op aan om, in de geest van de aangekondigde wetswijziging, de handhaving op te schorten en daarmee de toekomst van de kringloopwinkels te waarborgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie