'De Russische cultuur heeft niets te maken met wat er nu, onder leiding van Poetin gebeurt. Het zijn twee werelden.'
'De Russische cultuur heeft niets te maken met wat er nu, onder leiding van Poetin gebeurt. Het zijn twee werelden.' Eigen foto

‘Russische ziel’ in Valleiconcerten: ‘Vertrapt en verraden door de Poetinkliek’

16 mei 2022 om 07:58 Muziek

LEUSDEN In het laatste concert van dit seizoen presenteert Valleiconcerten op donderdag 19 mei een programma met Russische cellomuziek. De Russisch-Nederlandse cellist Dmitry Ferschtman en zijn echtgenote, pianiste Mila Baslawskaja, spelen muziek van gerenommeerde componisten als Rachmaninov, Tsjaikovsky, Sjostakovitsj en Mjaskovsky.  

Ferschtman en Baslawskaja hebben dit programma met als titel ‘Russische Ziel’ samengesteld ver voor de inval in Oekraïne. Wij spraken daarover met de musici die met veel emotie op de huidige toestand reageren. ,,De Russische ziel is nu vertrapt en verraden door de Poetinkliek”, vat Ferschtman de situatie samen. Hij introduceert daarom een nieuw motto voor het programma: ‘Het onvergetelijke moment van toen’, de titel van een Romance van Michaël Glinka waarmee hij, als een soort omgekeerde toegift, het programma wil openen. 

ONVERGETELIJKE WERELD ,,De Russische cultuur heeft niets te maken met wat er nu, onder leiding van Poetin gebeurt. Het zijn twee werelden: de wereld van de agressie en het geloof daarin en de wereld van de cultuur, de muziek en de schoonheid”. Hartstochtelijk storten deze twee topmusici zich in de laatste wereld: die van de muziek; het is hun houvast, hun levensader. Ze willen niets liever dan duidelijk maken dat ook dát een Russische wereld is. Een wereld die niet vergeten moet worden: Het onvergetelijke moment van Glinka moet eigenlijk een ‘Onvergetelijke Wereld’ zijn: De Russische wereld van cultuur en schoonheid. Het bezoeken van juist dit concert is daarmee feitelijk een daad van verzet tegen de wereld van oorlog en agressie. 

Vrijwel alle belangrijke Russische componisten moesten schipperen om in een omgeving die gedomineerd werd door agressie en onderdrukking

NAAR NEDERLAND In 1978 emigreerden Dmitry en Mila naar Nederland omdat zij tijdens hun concertreizen hier een cultureel en politiek klimaat aantroffen waarin zij hun liefde voor de schoonheid onbegrensd konden uiten. Hier werd hun dochter geboren, de bekende violiste Liza Ferschtman die al vier keer bij Valleiconcerten optrad.

RUSSISCHE COMPONISTEN Vrijwel alle belangrijke Russische componisten moesten schipperen om in een omgeving die gedomineerd werd door agressie en onderdrukking, hun plaats in de wereld van de schoonheid te behouden. Hun belangrijkste wapen was het creëren van onvergelijkelijk mooie muziek. Rachmaninov, die Rusland ontvluchtte en zich in Amerika vestigde, schreef ontroerende Romances voor stem en piano met titels als ‘Schoonheid, zing niet voor mij’. Ferschtman bewerkte er vijf (van de 26) voor de cello en brengt ze in dit concert ten gehore. 

Ook Tsjaikovsky bezong de schoonheid in een groot aantal liederen. En ook daarvan spelen Ferschtman en Baslawskaja er drie in een bewerking voor cello: ,,Omdat de cello de menselijke stem het dichtst benadert”, zegt Mila desgevraagd. Cellosonates van Mjaskovsky en Sjostakovitsj completeren het programma.

Kaarten voor dit concert, zoals gewoonlijk in de Dorpskerk Leusden, zijn te bestellen via de website van Valleiconcerten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie