'Het mooie is dat zo’n beloning eigenlijk helemaal niet nodig is.'
'Het mooie is dat zo’n beloning eigenlijk helemaal niet nodig is.' Judith van der Geest
Gouden grijper

Een schoon Maximaplein dankzij leerlingen ’t Palet en Loysder Hoek

16 mei 2022 om 11:45 Natuur en milieu

LEUSDEN Leusden ZeT is de actieve wijkvereniging van de wijken Leusden-Zuid en Tabaksteeg. Met regelmaat organiseert de vereniging activiteiten voor verschillende doelgroepen in de wijk.

Sinds 2016 is een van deze activiteiten ‘Schoon Maximaplein’, een initiatief waarbij bewoners en ondernemers zich inzetten voor een schoon Maximaplein en omgeving. Samen met de basisscholen ’t Palet en Loysder Hoek wordt tweemaandelijks een opruimactie gehouden om het plein rondom de winkels en scholen weer vrij te maken van zwerfafval.

De kinderen vinden het gewoon stom dat er zoveel afval op de grond ligt

Op vrijdagmiddag wordt er dan door de schoolkinderen (en hun ouders) eerst opgeruimd. De kinderen komen meteen uit school naar het plein, waar het team al klaarstaat met hesjes, grijpers, handschoenen en vuilniszakken. De groepsgrootte varieert tussen de twintig en vijftig kinderen. Na een half uur tot drie kwartier afval rapen, melden de kinderen zich weer. Ze krijgen een stempel op hun stempelkaart, daarmee sparen ze voor een activiteit. Ook is er altijd wat lekkers, aangeboden door Eten bij Dirk. Soms is er ook een springkussen waar de kinderen die meegedaan hebben naar hartelust op mogen springen.

In de rubriek De Gouden Grijper van Opgeruimd Leusden krijgt telkens een andere vereniging, onderneming of instelling het spreekwoordelijke stokje (een gouden afvalgrijper) doorgegeven om mee te helpen onze directe leefomgeving schoon te houden. Ook deelnemen of voor meer informatie: judith@opgeruimdleusden.nl.
Eerdere ‘estafettelopers’ zijn hier terug te vinden.

Op 13 mei deed ‘Schoon Maximaplein’ mee aan de Gouden Grijper als feestelijke editie ter gelegenheid van het wijkfeest op zaterdag 14 mei. Op het wijkfeest was al een springkussen aanwezig dus is deze keer gekozen voor een andere beloning voor de kinderen. Op 3 juni kunnen alle deelnemende kinderen komen spelen in de Struintuin van de Groene Belevenis. Een leuke en toepasselijke beloning. ,,Maar het mooie is dat zo’n beloning eigenlijk helemaal niet nodig is”, aldus Like van Hulten, initiatiefnemer van het eerste uur. ,,De kinderen vinden het gewoon stom dat er zoveel afval op de grond ligt en willen dat gewoon opgeruimd hebben. Het was leuk om te zien met hoeveel enthousiasme de kinderen aan de slag gingen.”

Maxima Schoon geeft de Gouden Grijper door aan smartphonehoesjes.nl.

'Schoon Maximaplein' is een initiatief waarbij bewoners en ondernemers zich inzetten voor een schone omgeving.
De kinderen krijgen een stempel, waarmee ze sparen voor een activiteit. Ook is er altijd wat lekkers, aangeboden door Eten bij Dirk.
Tweemaandelijks op vrijdagmiddag wordt er door schoolkinderen (en hun ouders) opgeruimd.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie