Afbeelding
Marcel Koch

Excursie GroenLinks/PvdA naar te restaureren Bruinenburgersluis

8 augustus 2022 om 07:57 Natuur en milieu

LEUSDEN De Leusdense GroenLinks/PvdA-fractie houdt op donderdagavond 18 augustus een excursie naar de Bruinenburgersluis in het Valleikanaal/Heiligenbergerbeek. Deelname staat open voor iedereen.

,,Het Waterschap gaat in de komende tijd de Bruinenburgersluis in het Valleikanaal/Heiligenbergerbeek, die dateert uit 1785, restaureren”, motiveert de partij. De sluis ligt op een prachtige plek en is een Rijksmonument. Restauratie is noodzakelijk, omdat er nogal wat schade door boomwortels is. 

De excursie staat onder leiding van waterschapsbestuurder Frans ter Maten. De geboren en getogen Leusdenaar geeft een korte toelichting geven over de restauratie en over het gebruik van de sluis. Hij noemde vorige zomer tegenover deze krant de restauratie ‘een duivels dilemma‘, omdat voor het behoud van de sluis vijf oude beuken moesten worden gekapt. ,,We zien geen andere uitweg. Of we laten de sluis verder aftakelen tot een ruïne, of we gaan nu ingrijpend renoveren zodat volgende generaties nog lang van de sluis kunnen genieten.”

De sluis is alleen wandelend te bereiken waardoor de excursie minder geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn, waarschuwt GroenLinks/PvdA. De start van de excursie is op donderdag 18 augustus om 19.00 uur bij Mon Chouette, aan de Leusbroekerweg 25B. Voor deelname is aanmelding vooraf noodzakelijk via email: ghibma@outlook.com, of tel. 06-28781646.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie