'Ter verduidelijking, wij als bewoners in de buurt van de A28 zijn niet tegen de energie transitie, maar absoluut tegen het plaatsen van windturbines in dit gebied.'
'Ter verduidelijking, wij als bewoners in de buurt van de A28 zijn niet tegen de energie transitie, maar absoluut tegen het plaatsen van windturbines in dit gebied.' Archief BDU Media
Ingezonden

‘Oprechte zorgen over welzijn en gezondheid bij plaatsing windmolens’

25 november 2022 om 09:44 Opinie

,,De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen heeft duidelijk gemaakt dat er binnen de gemeente Leusden nauwelijks draagvlak is voor het plaatsen van grote windturbines. De enige partij die dit duidelijk in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen: ‘Geen grootschalige windparken en geen windturbines’, is daardoor meteen de grootste partij in de gemeenteraad geworden. In het coalitieakkoord is dit één van de opgenomen pijlers.”

,,Blijkbaar is het voor de voorstanders moeilijk te accepteren dat zij in de minderheid zijn. Dit blijkt uit de recente publicaties in de Leusder Krant, ook door verschillende raadsleden (1, 2). Er wordt geprobeerd gelijk te halen door onder meer te stellen dat bewoners tegen zonnevelden zijn, maar niet tegen windturbines. Ook wordt voorbij gegaan aan de mogelijke gevolgen voor omwonenden. En de haalbaarheidsanalyse voor plaatsing van windturbines langs de A28 wordt als enige informatie ter verantwoording gebruikt en andere wetenschappelijke geluiden genegeerd.”

De conclusie kan niet anders zijn dan dat er langs de A28 geen ruimte is voor de plaatsing van grote windturbines zonder onherstelbare schade voor bewoners en natuur

,,In de Leusder Krant stond een summiere samenvatting van de haalbaarheidsanalyse. De omvang en inbreuk van de windturbines lijkt van ondergeschikt belang. Dit blijkt onder meer uit het feit dat er geen aandacht is voor bijvoorbeeld de hoogte van de windturbines; het betreft hier windturbines met een as-hoogte van 166 meter, rotordiameter van 150 meter en tiphoogte van 241 meter. Dat is even hoog als de zendmast bij afslag Leusden-Zuid, maar dan geplaatst boven op de Domtoren.”

,,Ook wordt niet benoemd dat het plaatsen van zo’n grote windturbine tot op 250 meter van bebouwing moet (mits gebruik wordt gemaakt van de stilste versie windturbine).
Bewoners zijn niet gehoord bij het opstellen van de haalbaarheidsanalyse, wat was toegezegd door de toenmalige wethouder.
Het ontbreekt aan goede normen in Nederland.
Andere landen zijn veel terughoudender met het plaatsen van windturbines in de omgeving van omwonenden. Afstand tot bebouwing van minimaal tien maal de as-hoogte is niet ongebruikelijk.
Vastgestelde gezondheidsklachten treden op binnen die afstand als gevolg van die windturbines.”

,,De conclusie kan niet anders zijn dan dat er langs de A28 geen ruimte is voor de plaatsing van grote windturbines zonder onherstelbare schade voor bewoners en natuur.
Ter verduidelijking, wij als bewoners in de buurt van de A28 zijn niet tegen de energie transitie, maar absoluut tegen het plaatsen van windturbines in dit gebied. Er zijn betere alternatieven zoals plaatsing op zee, daar kunnen ze nog veel groter en brengen een veelvoud op aan energie.”

,,Laat duidelijk zijn dat het hier niet gaat om een groep mensen die last heeft van ‘Not In My Backyard’, maar een groep mensen die oprecht zich grote zorgen maakt over haar welzijn en gezondheid.”

Namens Werkgroep Beekdal Leusden,
H. Schakel en P. Groenendaal.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie