Afbeelding
BDU Media
ingezonden

‘Leusder Krant plaatste een zeer gekleurd stuk’

6 december 2022 om 11:41 Opinie

Geachte redactie,

,,Ik erger mij de laatste tijd steeds meer aan de redactie van de Leusder Krant. Vandaag -woensdag 30 november- schrijft Daan Bleuel weer met vette letters op de voorpagina: ‘Raad bekritiseerd wethouder’. Bedoeld wordt hier wethouder Kolkman van de nieuwe lokale partij ‘Lokaal Belangrijk’. Een zeer gekleurd stuk over een brief van de oppositie, met uitzondering van de SP, waarin zij hun ongenoegen kenbaar maken over haar optreden tijdens de bijeenkomst over de Regionale Energie Strategie (RES) in Hoevelaken.”

KRITIEK ,,Waarom zoveel kritiek weergeven en kiest de redactie overduidelijk de zijde van de oppositie? De coalitie, mogelijk aangevuld met de SP, heeft een duidelijk standpunt ingenomen betreffende de energietransitie en dat dient te worden gerespecteerd.”

,,De oppositie straalt steeds meer hun frustratie uit vanwege het grote verlies dat zij leden bij de verkiezingen in maart van dit jaar. Dat moet een oorzaak hebben, of wordt dat niet door hen begrepen?”

MACHTSUITOEFENING ,,Democratie is een groot goed en dat moeten wij koesteren. Het is een bestuursvorm waarin de wil van het volk -lees de inwoners van Leusden- de bron is van legitieme machtsuitoefening.”

,,Het Uitnodigingskader, aangenomen door de voorgaande gemeenteraad, maar waar de oppositie steeds mee schermt, is wel duidelijk. Kort weergegeven staat hierin dat er betreffende het plaatsen van windturbines eerst grondig onderzoek moet komen en dat dit samen met de inwoners vorm moet worden gegeven.”

EMELAARSEWEG ,,Wat betreft de zonne-energie is er ook volledige duidelijkheid. Belangrijkste voorwaarde voor het plaatsen van zonnepanelen in ons mooie landschap is dat minimaal 51 procent in lokale handen is en dat de omgeving goed wordt betrokken en er dus voldoende draagvlak is. Het ingediende plan van zonneweides aan de Emelaarseweg, waar steeds zoveel om te doen is, kan dus niet slagen, omdat aan beide voorwaarden niet is voldaan.”

,,Zorgvuldigheid is voor de gemeenteraad essentieel, zo staat geschreven. Zonnevelden kunnen niet zomaar ergens komen, staat nadrukkelijk in het Uitnodigingskader vermeld. In de zonneladder is een voorkeursvolgorde bepaald waarin natuurgronden worden ontzien en het plaatsen van zonnepanelen op daken en langs randen van bedrijventerreinen juist de voorkeur krijgen. Er is hierin nog heel veel winst te halen. Boerderijen hebben veel en grote schuren, stallen en loodsen. De hoge kosten van windenergie zouden kunnen worden aangewend door subsidie aan de boeren te geven, die gebruik willen en kunnen maken van de mogelijkheden.”

INGEZONDEN STUK ,,Graag wil ik nog refereren naar het ingezonden stuk door de werkgroep Beekdal, opgenomen op pagina 7 van eveneens de Leusderkrant van 30 november.
Dit stuk spreekt mij zeer aan.”

Gerrit Kroeze, oud CDA-raadslid

Naschrift redactie  

Geachte heer Kroeze,
U heeft het over een ‘zeer gekleurd stuk’, zonder duidelijk te maken waarom het wat u betreft zo gekleurd is. Vindt u het gekleurd omdat ik er als verslaggever een bepaalde -kennelijk in uw ogen niet objectieve- draai aan heb gegeven? Of geeft alleen de aandacht voor het bestaan van de brief wat u betreft al een zekere kleuring aan het verhaal? U schrijft dat het standpunt dat de coalitie innam ten aanzien van de energietransitie gerespecteerd dient te worden. Betekent dat dan dat wat u betreft dat het tegengeluid tot de volgende verkiezingen niet meer mag worden gehoord? De brief was voor mij een nieuwsfeit dat ik belangrijk genoeg vond om te melden. Dat de oppositie daarbij mogelijk gedreven wordt door frustratie, vind ik in de journalistiek afweging om al dan niet te publiceren in dit stadium niet relevant.
Daan Bleuel, Leusder Krant

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie