Thuiswerkende ambtenaren brengen voor de gemeente extra kosten voor kantoorinrichting met zich mee.
Thuiswerkende ambtenaren brengen voor de gemeente extra kosten voor kantoorinrichting met zich mee. Frits van Breda

Aan meer thuiswerken hangt een prijskaartje; 16.000 euro

24 mei 2022 om 10:00 Overig

LEUSDEN De lange termijneffecten van de corona-pandemie zijn soms structureel van aard. Zo merkt de gemeente dat (gedeeltelijk) thuiswerken ook voor ambtenaren de norm is geworden. Aan de ene kant prima, maar de ontwikkeling kost ook geld; zo’n 16.000 euro. 

door Daan Bleuel

Zoals vaak zijn er voor- en nadelen aan een nieuwe ontwikkeling verbonden. De voordelen voor de medewerkers zijn in dit geval onder meer dat werk en gezin makkelijker gecombineerd kunnen worden. Ook gaat er minder tijd verloren aan ‘reistijd’. 

AANTREKKELIJKE WERKGEVER Door het thuiswerken te omarmen en te ondersteunen kan de gemeente zich tegelijkertijd als een aantrekkelijke werkgever profileren. En ook dat is nooit weg in een tijd dat het steeds moeilijker wordt goed personeel te werven. 

De nadelen zijn in keiharde euro’s uit te drukken. Zo denkt de gemeente 16.000 euro méér nodig te hebben om de kantoorinrichting op peil te houden. In perioden dat ambtenaren door de lockdown gedwongen werden thuis te werken, stelde de gemeente kantoormeubilair beschikbaar (zoals beeldschermen en bureaustoelen) om de werkplekken thuis verantwoord in te richten. 

EISEN AAN WERKPLEKKEN De arbeidsomstandighedenwet (ARBO-wet) stelt eisen aan werkplekken, die erop gericht zijn medewerkers gezond en vitaal te houden. Thuiswerkplekken waren vaak wel geschikt om kortdurend te gebruiken, maar niet voor langere tijd per dag, meerdere dagen in de week. Nu ambtenaren er voor kiezen delen van de week structureel thuis te werken en de gemeente dat toejuicht, dienen de thuiswerkplekken Arbo-technisch verantwoord uitgerust te blijven. 

Dat betekent praktisch gezien dat kantoren op het gemeentehuis, waar tijdens de pandemie meubels uit werden weggehaald voor thuiswerkdoeleinden, opnieuw ingericht moeten worden. Volgens berekeningen van de gemeente is daar zo’n 16.000 euro mee gemoeid. Dat gaat alleen om de aanschaf van monitoren. De vervanging van bureaustoelen was in de begroting al voorzien. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie