Onderling overleg tijdens het Zincafé
Onderling overleg tijdens het Zincafé Fris Raaijmaakers

Zincafé over ‘Vrede en grenzen’

29 september 2022 om 09:38 Overig Deel je nieuws

Cinta Depondt liet er geen misverstand over bestaan. In de bijeenkomst van het Zincafé op 26 september 2022, mede georganiseerd door de organisatie PAX, moesten de aanwezigen meedenken en overleggen met elkaar. Vrede, zo maakte Cinta duidelijk, gaat niet alleen over anderen, maar ook over jezelf. Verbinding is dan een belangrijk woord. Begin niet meteen met een oordeel, maar stel vragen. Misschien leidt dat tot een bijgesteld oordeel over de andere partij.

Helaas zijn er altijd conflicten. Kleine in je directe omgeving en grote in de wereld, zoals nu in Oekraïne. Daar had ze overigens kortgeleden nog gewerkt namens Pax. Ze liet bezoekers rapporteren over wat er naar voren kwam in een onderling gesprekje over de vraag ‘Wat is vrede?’ Trefwoorden als tolerantie, respect, rechtstaat en vertrouwen kwamen naar voren en later ook harmonie. Ze maakte duidelijk dat positieve vrede, waar dit soort termen bij horen, veel beter is dan negatieve vrede, dat niet veel meer is dan afwezigheid van geweld.

In de internationale politiek onderscheidt men peace- making, - keeping en - building. Bij die laatste term probeer je een systeem in te richten waar partijen ruimte scheppen voor veranderingen. Dat kan leiden tot een gedeelde werkelijkheid. Ontbreken daarvan mondde bijvoorbeeld uit tot de bestorming van het Kapitool.

Na de pauze ging Cinta wat meer in op de situatie in Oekraïne. Dat daar in de laatste decennia de maatschappij verschoven is richting meer betrokkenheid bij het openbaar bestuur is de oorzaak van het grote verzet tegen de inmenging van Rusland. Daar is in de moderne tijd nog nooit een regering gevallen door volksverzet. Poetin heeft die veranderingen over het hoofd gezien, zo luidde haar analyse. Ten slotte maakte ze de aanwezigen deelgenoot van de worsteling met de in principe door Pax nagestreefde geweldloosheid. Nietsdoen is geen optie als een andere natie met veel geweld je land binnenvalt. Die pijnlijke conclusie moesten de aanwezigen ook mee naar huis nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie