Professionals maken zich zorgen om drugsgebruik van jongeren in Achterveld en zoeken de samenwerking op

3 november 2022 om 12:52 Overig Deel je nieuws

Huisartsen, psychologen, EHBO-ers en een aantal inwoners van Achterveld luiden de noodklok: Ze zien de afgelopen jaren een stijgend gebruik van drugs onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar. ‘We merken dat jongeren steeds vaker cocaïne, 3MMC, lachgas en wiet gebruiken’, aldus huisarts Willem Koch die bezorgd is. ‘Het gevaar van problematisch gebruik neemt toe, naast mogelijke hersenschade. In Bunschoten zijn vorig jaar zelfs twee jongemannen overleden aan drugsgebruik. Ook in Achterveld hebben we al ziekenhuisopnames gezien.’ Achtervelders houden van gezelligheid, denk aan de drukke voetbalkantine, de Moespot, de diverse horecagelegenheden en ook grotere feesten, zoals carnaval en Actief Achterveld’. Koch vertelt: ‘Om dit alles leuk en goed te houden, is het nodig om met elkaar over drugsgebruik te praten en dat moeten we met zijn allen doen: ouders, jongeren en sleutelfiguren, zoals besturen van verenigingen en horecaondernemers.’

Om ouders, jongeren en inwoners bewust te laten worden dat het drugsgebruik gemeengoed lijkt te zijn, heeft de Heelkom samen met een groep betrokken Achtervelders de maand november uitgeroepen tot de maand van het bespreekbaar maken van drugsgebruik met als hoofdvraag: Waar ligt jouw grens?

Op 24 november van 19.30 tot 21.00 uur organiseert de projectgroep een bijeenkomst in cultureel centrum De Moespot (Jan van Arkelweg 6 te Achterveld) onder leiding van Jellinek Preventie/de preventieafdeling van verslavingszorginstelling Jellinek. Hun medewerkers zijn gespecialiseerd in het herkennen en bespreekbaar maken van drugsgebruik. Tijdens de avond zijn ouders welkom net als jongeren, maar ook horecaondernemers en bestuurders van verenigingen. Een avond waarin er ruimte is voor verschillende partijen om in gesprek te gaan over alcohol en andere drugs, met als doel het uitgaan in Achterveld gezellig en veilig te houden. En als er sprake is van middelengebruik, hoe zorg je er dan voor dat de gebruiker de juiste informatie en voorlichting of, indien nodig, zorg kan krijgen? Wethouder Patrick Kiel ziet het belang van deze laagdrempelige manier van met elkaar spreken over dit probleem en hoop dat ook dat er veel mensen naar toe komen. 

‘We hopen op die manier elkaar te helpen het drugsgebruik terug te brengen’, zegt Koch. ‘Achtervelders vormen een hechte gemeenschap en staan voor elkaar klaar. Juist dit bespreekbaar maken met ouders, maar ook eigenaren van kroegen, clubs en keten zorgt ervoor dat we dit probleem gezamenlijk aanpakken. Je kunt de verantwoordelijkheid niet bij één groep neerleggen.’

Naast de avond op 24 november vinden in aanloop naar carnaval meer acties plaats. De groep roept ouders op actief het gesprek aan te gaan met kinderen over de vraag: ‘Waar ligt jouw grens?’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie