Pieter van den Berg in gesprek met Bisschop Gerard de Korte
Pieter van den Berg in gesprek met Bisschop Gerard de Korte Foto Frits Raaijmakers

Mgr. Gerard de Korte: ‘Inzet voor Gods schepping’

23 november 2022 om 19:34 Overig Deel je nieuws

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch zag vanuit het spreekgestoelte een geheel gevuld theater De Tuin op 21 november 2022. Met duidelijk enthousiasme besprak hij twee recente encyclieken van paus Franciscus, Laudato Si en Fratelli Tutti. Die gingen allebei over een rechtvaardige en solidaire samenleving. De paus gaat dat zeer aan het hart. Hij ging niet voor niets kort na zijn aantreden naar het Italiaanse eiland Lampedusa om daar de overvolle kampen met vluchtelingen te bezoeken. Ook door zijn latere reizen liet hij zien dat de kerk niet alleen het huis is voor de katholieken, maar dat die kerk ook verbinding en dialoog zoekt met andere godsdiensten. De bisschop stak daarbij niet onder stoelen of banken dat die opvatting ook zware dilemma’s oplevert. Wat voor gesprek is nog mogelijk met een orthodoxe patriarch die voluit meegaat in de Russische agressie richting Oekraïne?

De boodschap van paus Franciscus is dat de aarde een gemeenschappelijk huis is voor de hele samenleving. Alle spirituele bronnen moeten daarvoor ingezet. Nationalisme, populisme, maar ook economisch liberalisme passen daarin niet. Conservatieve katholieken in Amerika bestempelden de paus daarom wel als communist. Onterecht zei De Korte. De paus predikt geen klassenstrijd maar klassenharmonie, uiteraard met aandacht van werkgevers voor de noden van de arbeider. Voor velen was het ook verrassend te horen dat de katholieke kerk inmiddels de doodstraf afwijst. 

In de discussie kwam de vraag naar voren hoe wij de boodschappen tot versobering en duurzaamheid in onze maatschappij voor elkaar moeten krijgen. ‘Daarvoor heb je een zekere democratische dwang nodig’, was het antwoord. Neem roken als voorbeeld. Eerst iets heel gewoons, maar inmiddels ook door wetgeving zwaar ingeperkt. 

Een vraag uit de zaal over de rechtvaardigheid van de verdedigingsoorlog in de Oekraïne, leverde een aarzelend ja op, maar ook een ‘verlies-verlies’ situatie. 

De bisschop uit Oeteldonk kan wel tegen een grapje, zei gespreksleider Pieter van den Berg. Er volgde na de pauze een cabaretlied met onder andere de tekst ‘De Korte praat de blaren op de tong over ’t lied dat Fransje zong’. Fransje, want Franciscus paste niet in het rijmschema. De bisschop zong het refrein uit volle borst mee. ‘De aarde is ons samen huis, maak het tot ons samen thuis’. Een passende samenvatting van twee encyclieken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie