Afbeelding
Politie

Leusden positieve uitzondering met minder ‘drankrijders’ dan vorig jaar

2 december 2022 om 11:30 Overig

LEUSDEN In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er in het hele land al meer mensen door de politie betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021. Tot en met oktober schreef de politie ruim 36.000 processen-verbaal uit. In heel 2021 waren dit er 31.600. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van recent bijgewerkte politiecijfers.

Het aantal mensen dat onder invloed achter het stuur zat is ook hoger dan in 2019, het laatste jaar vóór corona. Toen werden in heel het jaar namelijk 32.000 mensen betrapt. De processen-verbaal die de politie heeft uitgeschreven voor rijden onder invloed, gaan niet alleen over rijden onder invloed van alcohol. Ook mensen die met drugs of bepaalde medicijnen achter het stuur zitten zijn meegeteld, of bestuurders die een alcoholtest weigerden.

LEUSDEN Landelijk steeg het aantal uitgeschreven processen-verbaal met 14 procent, maar in Leusden werden in de eerste tien maanden van dit jaar juist minder boetes hiervoor uitgeschreven, evenals in Soest (-3,8 procent), Zeist (-6,2) en De Bilt (-3,3).
Tot nu toe werden in onze gemeente 36 boetes uitgedeeld, ten opzicht van 31 in dezelfde periode in 2021. Dat is een daling van 13,9 procent. In Amersfoort was de stijging maar liefst 93,6 procent en in Scherpenzeel (van 5 gevallen naar 12 dit jaar) zelfs 140 procent.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Het aantal bestuurders onder invloed is in de eerste tien maanden van 2022 relatief het hardst toegenomen in de provincie Limburg (35 procent). Gelderland volgt met een toename van 34 procent.
Van de gemeenten steeg het aantal rijders onder invloed het hardst in Gennep. In de Limburgse grensgemeente is het aantal gevallen verachtvoudigd.

JONGER DAN 25 JAAR Volgens alcoholinstituut STAP is het lastig om een exacte oorzaak van de stijging te achterhalen, maar volgens een woordvoerder kan het een ‘aftercovideffect’ zijn: ,,Mensen konden lang niet uitgaan, het is mogelijk dat mensen die tijd willen inhalen. We zien bijvoorbeeld ook dat het alcoholgebruik onder jongeren absoluut niet is afgenomen”, zegt een woordvoerder. Volgens CBS-cijfers was in 2021 bijna een derde van de verdachten voor rijden onder invloed jonger dan 25 jaar. Volgens STAP zou het ook kunnen dat de politie meer is gaan handhaven.

NIET MEER CONTROLES De politie is naar eigen zeggen juist niet meer aan het controleren op de alcoholwetgeving. ,,We hebben evenveel aandacht voor het rijden onder invloed als voorgaande jaren”, aldus een politiewoordvoerder. Wel wordt het loslaten van de coronamaatregelen genoemd. ,,Het openbare en sociale leven kwam weer langzaam op gang en daardoor nam de verkeersintensiteit in vergelijking tot 2021 en 2020 flink toe.” De politie denkt dat tijdens de zomervakantie mensen vaker in eigen land verbleven en meer met de auto de weg op gingen door problemen met het openbaar vervoer. Dit zou mogelijk bij kunnen dragen aan de toename van het aantal beschonken automobilisten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie