Afbeelding
Politie.nl

Onaangekondigde controle gemeente: ‘veertig arbeidsmigranten in een bedrijfspand’

15 december 2022 om 16:23 Overig

LEUSDEN De gemeente heeft onaangekondigd vijftien panden gecontroleerd op eventuele bewoning van arbeidsmigranten en daarbij zijn meerdere overtredingen aan het licht gekomen. De gemeente maakt niet kenbaar op welke locaties dit zich afspeelde.

Samen met de politie, brandweer en het regionaal informatie- en expertisecentrum (RIEC) heeft de gemeente Leusden maandag 12 december onaangekondigd de panden gecontroleerd. ,,Doel van de controle was het signaleren van eventuele huisvestingsproblemen en misstanden zoals (arbeids)uitbuiting.” 

‘ONVEILIGE SFEER’ Uit gesprekken met arbeidsmigranten is in sommige gevallen gebleken dat zij lange werkdagen maken tegen een te laag inkomen en voor onderdak een hoge prijs moeten betalen. Daarnaast werd aangegeven dat er soms ook sprake is van overmatig drank- en drugsgebruik. Dit zorgt ervoor dat arbeidsmigranten een onveilige sfeer ervaren. In één geval verbleven veertig arbeidsmigranten in een bedrijfspand.

Burgemeester Bouwmeester: Ik roep de hulp van onze inwoners dan ook in om deze signalen aan ons door te blijven geven

De brandweer stelde volgens de gemeente bij drie panden vast dat de brandveiligheid onder de maat was. Zo waren er geen vluchtwegen, brandmelders en andere veiligheidsvoorschriften. De pandeigenaren moesten direct orde op zaken stellen. Verder is gebleken dat arbeidsmigranten in negen van de tien gevallen niet ingeschreven stonden in het basisregistratiesysteem van de gemeente.

GEEN MISBRUIK Burgemeester Gerolf Bouwmeester: ,,Als gemeente hebben wij signalen ontvangen dat er locaties zijn in Leusden waar arbeidsmigranten wonen en waarvan de woon- en leefomstandigheden niet goed zijn. Iedereen heeft recht op een veilige woon- en werkplek in Leusden en willen als gemeente graag erop toezien dat in Leusden geen misbruik wordt gemaakt van deze kwetsbare doelgroep. Zelf heb ik ook gesproken met verschillende arbeidsmigranten tijdens de controle en gezien dat de brandveiligheid in de woning niet op orde was. Ik roep de hulp van onze inwoners dan ook in om deze signalen aan ons door te blijven geven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie