Afbeelding
Stormschade

Het staartje van storm Ciara

2 april 2020 om 17:28 Partnercontent

Storm Ciara, die enige tijd geleden ons land teisterde, heeft een blijvende indruk achtergelaten. Met windkracht 10 en zelfs plaatselijk windkracht 11 schaarde zij zich onder de categorie 'zware stormen'. Door heel Nederland heeft zij haar aanwezigheid laten gelden en de ravage was duidelijk zichtbaar. Hoewel de storm Nederland op zondagnacht, 9 februari verliet om verder naar het oosten te trekken, was haar staart nog duidelijk aanwezig op de daaropvolgende maandag.

Vertragingen
Zo werden mensen gewaarschuwd dat de gevolgen van Ciara ook op de maandag het verkeer nog in de weg zouden zitten. Bovendien zou het hard blijven waaien met windstoten van ongeveer 100 km/h. Degenen die de trein moesten halen, hoefden zich dus niet al teveel te haasten. De meeste treinen zouden namelijk vertraging hebben in verband met eventuele schade aan het spoor. Ook vakantiegangers en zakenlieden moesten er rekening mee houden dat hun vliegtuig vertraging kon oplopen. Daarnaast liet Ciara zich nog gelden door de ochtendspits wat zwaarder te maken.

Zondagse problemen
Door de stormschade hadden ook veel mensen na het heftige weer nog last van de sporen van Ciara. Zo waaide in Rotterdam het dak van een flatwoning los, waardoor 40 woningen ontruimd moesten worden. Het dak kon enkel gerepareerd worden bij windstilte, dus de huiseigenaren zochten elders onderdak. Dierentuinen sloten voor Ciara hun deuren vroegtijdig en sommige, zoals dierentuin Amersfoort, gingen helemaal niet open. Mensen die uit veiligheidsoverweging besloten de deur niet uit te gaan en gebruik wilden maken van een bezorgservice werden vaak teleurgesteld. Onder meer Domino's, Deliveroo en Thuisbezorgd hielden hun bezorgers veilig binnen.

Schade in Leusden en omstreken
Leusden lijkt er al met al goed vanaf gekomen te zijn. Aangerichte schade was relatief klein en de telefoon van de brandweer stond niet zo roodgloeiend als in andere delen van Nederland. Toch kwam de regio niet helemaal schadevrij het weekend uit. Zo was de Juliettestraat het eerste doelwit op de desbetreffende zondagmorgen, doordat er een boom omviel op een geparkeerde auto. Het is te hopen dat de eigenaar een allrisk autoverzekering heeft, anders zal de storm hem of haar zeker lang heugen. Er raakte gelukkig niemand gewond. Ook op de Hogeweg lieten problemen niet lang op zich wachten. De weg werd afgesloten, omdat er isolatiemateriaal van een naastgelegen bouwplaats wegwaaide en op de weg terechtkwam. Daarnaast kwam er nog een melding van een omgewaaide ballenvanger van de voetbalvereniging VVZA. Mede dankzij deze stormschade moest men in Amersfoort en omstreken ook rekenen op een extra lange ochtendspits en veel vertragingen op de maandagmorgen. De troost van deze blauwe maandag was dat Domino's in ieder geval wel weer zijn pizza's bezorgde. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie