Afbeelding
Het Rode Kruis

Coronahulplijn Rode Kruis

7 april 2020 om 08:03 Partnercontent

Het Rode Kruis heeft op 16 maart een noodnummer (070-44 55 888) voor vragen over het coronavirus geopend. Slechts enkele dagen later hebben al duizenden mensen het nummer gebeld. Mensen kunnen het nummer bellen voor aanvullend advies, extra hulp bij quarantaine of thuisisolatie of voor een luisterend oor. Vooral veel ouderen en zieken bellen het noodnummer.

Praktische vragen
Een woordvoerder van het Rode Kruis geeft aan dat de meeste mensen zich zorgen maken over de eigen gezondheid en wat nog wel en niet kan. Zo willen ze bijvoorbeeld advies of het nog mogelijk is om naar de kapper te gaan of naar de wekelijkse kaartavond. Doordat er voornamelijk mensen bellen die advies willen of zich zorgen maken eindigen de meeste telefoontjes niet in een concrete hulpactie. Als er wel actie vereist is, bijvoorbeeld omdat iemand niet zijn eigen boodschappen kan doen, wordt er wel voor gezorgd dat die hulp er komt. Het Rode Kruis kan dan vrijwilligers aan de hulpvraag koppelen. De Rode Kruis-medewerkers die de telefoontjes aannemen, weten hoe ze in welke situatie moeten handelen. Vanwege de grote drukte is ook de ANWB te hulp geschoten. Ook bij deze organisatie weten ze als geen ander hoe ze ongeruste mensen gerust moeten stellen. Een aantal medewerkers werkt vanaf kantoor en een aantal neemt de telefoontjes vanuit huis aan.

Voorlichting
De laatste weken is er veel aandacht voor voorlichting omtrent hygiëne. Het coronavirus verspreidt zich voornamelijk via nies- en hoestdruppeltjes. Hierdoor kan het virus direct van mens op mens overspringen. Ook via besmette oppervlakken zoals deurklinken kan dit gebeuren. Vandaar dat het zo belangrijk is om regelmatig de handen te wassen. Veel mensen voelen zich angstig en onzeker nu het coronavirus zich verder verspreidt door Nederland. Het helpt dan om over deze angsten te praten met vertrouwde mensen. Zo komt die sim only belbundel goed van pas. Ook veel mensen kiezen er in deze tijd voor om te beeldbellen met vrienden en familie. Het is niet nodig dat mensen zich onnodig druk maken. Hiervoor is de juiste informatie cruciaal. Volgens het Rode Kruis kunnen mensen zich baseren op betrouwbare bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), RIVM en het Rode Kruis.

Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden
De voorschriften en maatregelen rondom verdere verspreiding van het coronavirus veranderen regelmatig. Zo werd op maandag 23 maart na een crisisberaad besloten dat alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden zijn en er geen ondergrens meer is van honderd personen. Over de sluiting van scholen en horeca na 6 april moet op een later moment nog een besluit genomen worden. Het aantal mensen uit Leusden dat positief is getest op het coronavirus blijft toenemen. Niet iedereen die besmet is wordt getest, waardoor het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie