Afbeelding
Leusden

Enorme groei in het aantal contracten met groene en oranje stroom

7 mei 2020 om 16:10 Partnercontent

Groene stroom is bezig met een opmars: in het afgelopen half jaar zijn er bijna vier keer meer groene contracten afgesloten dan grijze energiecontracten. Dit is meer dan het aantal groene contracten dat vorig jaar door consumenten werd afgesloten. Toen ging het om drie keer zoveel groene energiecontracten als grijze contracten. De enorme toename heeft grotendeels te maken met een enorme stijging van het aantal contracten dat duurzame energie uit Nederland biedt. Deze stroom die door energieleveranciers wordt geleverd wordt oranje stroom genoemd.

Top 10 energievergelijkers steeds vaker groen

Uit websites waar energie vergelijken een van de belangrijkste kenmerken is, blijkt dat Nederlanders steeds vaker willen kiezen voor groene stroom uit eigen land. De energievergelijkingswebsite Pricewise meldt dat vooral Zeeland het voortouw neemt als het gaat om het aantal groene contracten. In de provincie Flevoland worden de meeste oranje energiecontracten afgesloten. Ook de provincie Utrecht, en daarmee ook de gemeente Leusden, maakt grote sprongen als het gaat om oranje contracten. Van 8,1% in 2015, naar 22,4% in 2016 en 31,7% in 2017. Langzaam maar zeker wordt oranje energie steeds populairder in het hart van Nederland.

Bewust kiezen voor groene stroom

Veel consumenten die energie vergelijken letten bewust op de keuze voor groene stroom. Meer dan 40% van de Nederlanders is zelfs bereid om meer te betalen voor groene stroom. Bij de helft van deze groep geldt dat ze zelfs meer zouden willen betalen als het om groene stroom uit Nederland gaat, oftewel oranje stroom. De opvattingen over duurzame energie zijn aan het veranderen. De consument wil steeds meer bijdragen aan het klimaat en schone energie. Dit is zeer positief voor het klimaat in onze samenleving. Toch hoeft groene stroom niet veel meer te kosten dan grijze stroom. De prijzen verschillen niet meer zoveel van grijs als voorheen.

Verklaring dalende kosten groen

Doordat groene stroom steeds goedkoper wordt om op te wekken, kunnen de energieleveranciers deze stroom voor een veel lagere prijs aanbieden. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de overheid subsidies verstrekt voor investeringen in duurzame energie. Zo investeren energieleveranciers bijvoorbeeld in windmolenparken. Op die manier ontstaat er meer energieaanbod, waardoor de prijzen lager worden. De productie van windmolenparken op zee is bijvoorbeeld drie keer zo hoog geworden sinds 2014. De opbrengt van zonne-energie is verdubbeld en de hoeveelheid windenergie van windmolens op land ging met 20% omhoog.

Duurzame energie uit eigen land zeer populair

Niet alleen kiezen consumenten steeds meer voor energie die op een duurzame wijze is opgewekt, bovendien willen consumenten het liefst energie die op eigen bodem is opgewekt. Consumenten realiseren zich steeds meer dat oranje energie nóg beter is dan groen en dat ze de keuze hebben om voor deze energie van eigen bodem te kiezen. In de toekomst wordt verwacht dat er door nieuwe technologie steeds meer duurzame energie in eigen land opgewekt zal worden. De prijzen voor deze energie zullen daarom alleen maar lager worden. Het aantal oranje energiecontracten in de provincie Utrecht zal daarom waarschijnlijk alleen maar stijgen. In 2040 wil Utrecht ook nog eens energieneutraal zijn, waarin de gemeente Leusden een voortrekkersrol wil spelen door iedereen de mogelijkheid te geven om deel te nemen aan de verduurzaming.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie