Afbeelding
Foto door Q000024 form PxHere

Vijf tips om van je vermoeidheid af te komen

23 februari 2021 om 11:02 Partnercontent

Britse onderzoekers zijn van mening dat vermoeidheid en hoofdpijn in de officiële lijst van coronasymptomen opgenomen moet worden. Zij denken dat als mensen met deze symptomen zich ook laten testen er meer milde gevallen van corona opgespoord kunnen worden. Nadeel hiervan is dat veel mensen met deze twee klachten rondlopen. Er zouden twee keer zoveel test nodig zijn. Het RIVM is op dit moment bezig om de lijst met klachten voor corona te herzien schrijft de Volkskrant. Over een paar weken wordt de uitkomst daarvan voorgelegd aan het OMT

Heb jij het gevoel dat je vermoeid bent? Veel Nederlanders hebben met vermoeidheid te kampen. Gelukkig bestaan er eenvoudige tips die je kan toepassen om vermoeidheid tegen te gaan. 

Tip 1. Zorg voor voldoende slaap 

Slecht slapen heeft als resultaat dat je overdag erg vermoeid ben. Soms ben je nog niet moe genoeg om te slapen en ga je piekeren over allerlei zaken. Ook stress kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Er bestaan allerlei tips om je slaappatroon te verbeteren, bijvoorbeeld ’s avonds laat niet meer snacken, je smartphone gebruiken of overdag genoeg bewegen. Ga op onderzoek uit waar jij baat bij hebt en wie weet slaap je binnenkort als een roos.

Tip 2: Ga meer sporten 

Door te sporten verhoog je je energieniveau. Bovendien verjaagt het stress. Een half uurtje wandelen of fietsen heeft een positieve invloed op je hormonen. Een ander voordeel van sporten is dat sombere gevoelens afnemen. Tijdens het sporten maak je namelijk het geluksstof endorfine aan. Dus kom in beweging en krijg meer energie. Hoe het precies zit weten onderzoekers niet, maar door regelmatig te sporten verbetert de kwaliteit van je slaap. Maar let op, dat werkt alleen als je voor negen uur ’s avonds gaat sporten. 

Tip 3: Neem af en toe een pauze 

Wanneer je de hele dag doorgaat levert dat veel stress op. Het is belangrijk om pauzes te nemen. Dat hoeft maar vijf minuten te zijn. In die vijf minuten moet je even helemaal niets doen. Dus ook niet lezen of online een portemonnee of luiertas bestellen. Ga ergens rustig zitten en ontspan. Wanneer je tijdens je werk kleine pauzes inlast ben je productiever dan mensen die dat overslaan. 

Tip 4: Eet gezond 

Let op je voedingspatroon. Wanneer je teveel suiker en vet eet kost energie. Je spijsverteringskanaal heeft moeite om overbodige voedingsstoffen te verwerken. Misschien herken je het gevoel dat je extra moe bent wanneer je uitgebreid hebt zitten te eten. Datzelfde principe geldt voor tussendoortjes eten die niet gezond zijn. Wanneer je voor een gezond voedingspatroon kiest met veel groente en fruit zul je merken dat je minder moeite hebt om actief te zijn. Probeer eens om geen koffie en alcohol te drinken. Neem in plaats daarvan water. 

Tip 5: Focus je op positieve dingen 

Tijdens de coronacrisis ligt somberheid en depressieve gevoelens op de loer. Hou contact met vrienden en familie. Kosten sommige mensen je juist energie? Vermijd deze mensen en richt je positief ingestelde mensen waarvan je energie krijgt. Fantaseer alvast over welke dingen jullie allemaal gaan ondernemen wanneer de crisis voorbij is. Er is niets mis mee om alvast voorpret te hebben van een strandvakantie die je in de toekomst gaat boeken. Koop alvast een anti diefstal rugzak dan weet je zeker dat je goed voorbereid bent. Door jezelf met positieve zaken bezig te houden krijg je vanzelf energie. 

Tot slot moet je niet bang zijn om met anderen over je vermoeidheidsklachten te praten. Je omgeving kan niet raden wat er met je aan de hand is. Wanneer iemand vraagt hoe het is geef dan eerlijk antwoord. Wie weet kan de ander hulp bieden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie