Afbeelding
Afbeelding van LEEROY Agency via Pixabay

Belangrijke dingen waar je op moet letten bij een verbouwing

6 april 2021 om 12:34 Partnercontent

Droom je al tijden van een nieuwe keuken? Of wil je juist een nieuwe dakkapel om meer ruimte te creëren in je slaapkamer? De kans is aanwezig dat je het geld voor die verbouwing niet zomaar hebt liggen. Gelukkig kan je in de meeste gevallen je hypotheek verhogen voor een verbouwing. Maar met welke kosten moet je dan rekening houden? 

Hypotheek verhogen

Je hypotheek verhogen is een goede optie om je droomverbouwing te bekostigen. Dit gaat echter niet altijd. Dat kan namelijk alleen als je huis al meer waard is dan toen je het kocht (en dus overwaarde heeft) of als de verbouwing ervoor zorgt dat je huis meer waard wordt. Het is sinds 2018 namelijk niet meer mogelijk voor banken om meer dan 100 procent van de waarde van het huis uit te lenen.

Aankoopkosten

Uiteraard spelen de kosten van je nieuwe keuken of nieuwe aanbouw een rol in de verbouwing en daarmee ook in je hypotheek. Met een heel dure keuken is de kans groot dat je zomaar enkele jaren langer doet over het afbetalen van je hypotheek. De aankoop-/materiaalkosten nemen vaak 40 procent van de totale kosten van de verbouwing voor zijn rekening.

Extra kosten

Met alleen het aankopen van bijvoorbeeld een nieuwe schuur of uitbouw ben je er nog niet. De schuur of uitbouw moet nog worden geplaatst en geïnstalleerd. Dat is een complex proces, want bijvoorbeeld ook je elektra en waterleidingen moeten aangepast worden. Daarom heb je naast installateurs ook onder andere loodgieters en elektriciens nodig. Zij kunnen je helpen je verbouwing tot in de puntjes af te werken. Deze kosten vallen vaak hoger uit dan de aankoopprijs van je nieuwe aanwinst, aangezien deze arbeidskosten 55 procent van het hele kostenplaatje voor zijn rekening neemt.

Voorrijkosten

Een kleine kostenpost zijn de voorrijkosten die vaak worden gerekend. Dit zijn vaak kosten die door bedrijven worden gerekend ter voorbereiding op de werkzaamheden. Deze kosten verschillen per bedrijf en zijn ongeveer 5 procent van het totale kostenplaatje van de verbouwing.

 Een verbouwing loopt door deze kosten vaak hoog op in kosten. Een verbouwing in de badkamer kost over het algemeen 7000 tot 10000 euro, terwijl een aanbouw 19000 tot wel 27000 euro kan kosten. Het is daarom belangrijk genoeg geld aan de kant te hebben om alles te kunnen bekostigen. Dat kan door te sparen, maar ook door je hypotheek te verhogen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie